Speciális Jumbo szállítja haza az űrrepülőgépet - kép

Vágólapra másolva!
A rossz időjárási viszonyok miatt Kaliforniában landolt Endeavour megkezdte útját a floridai Kennedy-űrközpont felé. A speciális Boeing 747-es gép hátán utazó űrrepülőgép két nap alatt jut el a célállomásra, miközben a kellemetlen időjárású helyszíneket, sőt még a gyenge esőket is el kell kerülnie.
Vágólapra másolva!

Az Endeavour a floridai időjárási viszonyok miatt a kaliforniai Edwards-légibázison landolt november 30-án. A következő starthoz természetesen vissza kell jutnia a Kennedy-űrközpontba.

A feladatot a NASA speciálisan átalakított Boeing 747-es gépe végzi el, amely a hátán viszi az üresen is közel 100 tonnás űrrepülőgépet. A NASA-911 jelű gépet az 1970-es évek óta használják az űrrepülőgépek szállítására.

Az út során adódó megállók helyét biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra. Három vagy négy alkalommal is le kell szállni ugyanis üzemanyagért, mert a nagy teher miatt a Boeing 747-esnek nem tölthetik tele a tankját. Az út nem csupán technikai szempontból jelent kihívást, az időjárási viszonyokat az átlagosnál is szigorúbban figyelik.

A pontos meteorológiai előrejelzések mellett egy külön erre a célra szolgáló gép közel 200 kilométerrel az Endeavour előtt halad, hogy folyamatosan ellenőrizze, ideálisak-e az időjárási viszonyok. A Boeing a nagy teher miatt nehezebben kezeli a turbulenciákat, emellett az űrrepülőgép rendszerei is igen érzékenyek a meteorológiai viszonyokra. A csapadékzónákat például el kell kerülni, mert az űrrepülőgép hővédő csempéinek nem tesz jót az eső. Néhány évvel ezelőtt közel 30 másodpercnyi zápor zúdult az egyik űrrepülőgépre egy hasonló szállítás során, és az így keletkezett kár kijavítása több millió dollárba került.

Az alábbi felvételek a szerdán megkezdődött szállítás startja előtt, alatt és közvetlenül utána mutatják a Boing 747-est, illetve a hátára szerelt Endeavourt (fotók: NASA). A tervek alapján az űrrepülőgép csütörtökön (ma) érkezik meg a Kennedy-űrközpontba.

Forrás: NASA

Forrás: NASA

Forrás: NASA