Fáj a delfineknek a túl gyors úszás

2008.12.14. 22:57

Sokkal nagyobb sebességre lenne képes, mégsem úszik óránkénti 54 kilométeresnél gyorsabb tempóban a delfin, hogy elkerülje a farokuszonyát kínzó fájdalmat - mutatták ki izraeli tudósok.

A fájdalom forrása a kavitáció nevű fizikai jelenség, amely a hajóépítő mérnököknek is problémát okoz. A vízben gyorsan mozgó tárgyak körül a nyomáskülönbség miatt buborékok keletkeznek, amelyek aztán összeroskadnak, és lökéshullámot keltenek. A sorozatos lökéshullámoknak a hajók propellere sem tud ellenállni, és az erős fém egy idő után megadja magát.

A kavitáció óránkénti 36 és 54 kilométer közötti sebesség esetén indul be, 54 kilométer pedig a delfin végsebessége a haifai Technion-Israel kutatóintézet vizsgálata szerint. Az áramvonalas testfelépítés miatt a delfin ennél jóval gyorsabban is tudna úszni, de 54 felett az apró buborékok kipukkanása olyan fájdalmat okoz a farokuszonyban, mintha tűvel szurkálnák az idegvégződésekkel teli testrészt.

Forrás: geocities.com

A kutatók más tengeri emlősöket és halakat is vizsgáltak. Kimutatták például, hogy a kormos nyársorrú hal százzal szeli a hullámokat, a tonhal pedig 62-vel száguld, mert a farokuszonyukban nincsenek érzékeny idegvégződések, és fájdalomkerülési célból nem kell visszavenni a sebességből.