A Bengál-öböl folyódeltái - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán északkeleti öble, a Bengál-öböl valóságos beltengerként választja el az India törzsét alkotó Dekkán-félszigetet Indokínától. Az öbölbe két bővizű folyó is elhozza a Himalája vizeit.
Vágólapra másolva!

E két folyó az északnyugatról, India északi része felől érkező Gangesz, amely aztán a Brahmaputrával összefolyva képez óriási deltát, illetve az északról, a Himalája völgyeiből érkező Irrawadi, amely Myanmar (régi nevén: Burma) fővárosa mellett éri el a tengert. A vízen kívül mindkét folyó hordalékból is nagyon sokat szállít, ez jó látszik a torkolattól helyenként száz kilométerre is elszínezett, sárszínű tengeren.

Forrás: NASA

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A felvétel kiterjedése: 1250x1250 kilométer

India és Bangladesh osztozik a Gangesz és a Brahmaputra hatalmas közös deltáján. A számtalan ágra szakadó folyók mintegy 300 kilométeres partszakasz mentén érik el a tengert. A delta déli, délkeleti részén látható sötétzöld szín az itt őshonos vegetáció, a mangrove-mocsár színe. A történelem előtti időkben ilyen növényzet fedte a deltát, ma több tízmillió ember él itt, a torkolatvidék nagy része tehát az ő élelmezésüket szolgáló rizsföld.

Forrás: NASA

A felvétel kiterjedése: 400x400 kilométer

Keletebbre, a parttal párhuzamos, észak-déli irányú hegygerincek közt teszi meg tengerig tartó útja végét az Irrawadi. A myanmari főváros, Rangoon mellett éri el a tengert, a hatalmas tengeröblöt végig elszínezi szürkésbarna hordalékával.

Forrás: NASA

A felvétel kiterjedése: 400x400 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele december 11-én készült.