Itthon is volt fehér karácsony - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Karácsonyhoz általában a havas táj képe jut eszünkbe. Idén azonban hazánknak csak egy részén volt fehér a karácsony; lássuk a műholdképen, hogy hol.
Vágólapra másolva!

Karácsony első napján Magyarország egy részét, a Nyugat- és a Dél-Dunántúlt teljesen, más vidékeket szórványosan felhőzet borította: itt nem tudjuk biztosan, hogy a felhőzet alatt meddig terjedt kis a havas táj. Jól követhető azonban, hogy az ország középső részén, a felvidéki Nyitrától a Dél-Alföldi tartó, dél felé szélesedő sáv mentén havas a táj.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 500x500 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Különösen jól látszik a hó a lenti hamis színes kompozitképen, ahol a felhőzet fehér színe mellett a havas táj a vörös és a narancs árnyalataiban jelenik meg. Ezen a képen pontosan követhetjük a fenti havas sáv kiterjedését. Észrevehetjük, hogy szinte egész Békés megyét hó fedte a Körösök vidékétől az országhatárig, sőt azon is túl, egészen Temesvárig (innen a felhőzet miatt nem követhető a hómező) és az erdélyi hegyekig. E felvételen még a Balatontól keletre húzódó keskenyebb hópászták is látszanak.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 500x500 kilométer

Magyarország műholdról tavaly ilyenkor

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét december 25-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.