Árnyékban is fényesen: szokatlan felvétel a Szaturnuszról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

A Szaturnusz árnyékában. A felvételt a Cassini-űrszonda készítette, amikor a bolygónak a Nappal ellentétes oldala felett haladt. A gyűrűkön sok fény szóródik, amelynek kisebb része a bolygó árnyékos oldalát is megvilágítja. A legkülső, diffúz gyűrű az E-gyűrű, amelynek anyagát az Enceladus gejzírjei pöfékelik ki. Beljebb a vékonyabb G-gyűrű látható, a közvetlenül mellette, körülbelül 10 óra irányában mutatkozó apró fénypont a távoli Föld. Érdemes megfigyelni, hogy a bolygó korongjának pereme is fényesebb ott, ahol a légkör a benne megtört napfényt a saját árnyékába vetíti, ezért vékony ívként látható. (Forrás: Astronomy Picture of the Day, Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA)

2009: A csillagászat nemzetközi éve

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ENSZ és az UNESCO döntése értelmében 2009 A csillagászat nemzetközi éve (International Year of Astronomy 2009, IYA2009). Az időpontválasztás alapja, hogy Galileo Galilei 400 évvel ezelőtt kezdte a távcsövet csillagászati célra használni, ami a világképünket gyökeresen átalakító felfedezésekhez vezetett.

A nemzetközi év célja, hogy a csillagászat szerepére és jelentőségére felhívja a nagyközönség figyelmét, és egyben ez az eddigi legnagyobb szabású összefogás az amatőr- és szakcsillagászok között.

Az eseménysorozathoz több mint száz ország csatlakozott, köztük sok a fejlődő állam. Magyarországon az ELTE Csillagászati Tanszék, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) koordinálja a rendezvényeket.

A kapcsolódó eseményekről, tudnivalókról a www.csillagaszat2009.hu honlap számol be, a rendezvényekről csillagászati programajánló ad áttekintést, illetve a Polaris TV sugároz élő közvetítést.