Halak nem "tyúkeszűek", nem csak pár másodpercnyire tart ki az emlékezetük, hanem akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra - fedezték fel izraeli kutatók.

A haifai Israel Institute of Technology kutatói a tengerben ketrecben tartott halakat hozzászoktatták ahhoz, hogy akkor kapnak enni, amikor megszólal egy speciális hang. Egyhónapos tréning után a halakat visszaengedték a tengerbe, majd négy hónap után újra megszólaltatták ezt a bizonyos hangot. Meglepetésükre a halak visszatértek arra a helyre, ahol a ketrec volt.

A felfedezés olcsóbbá teheti a haltenyésztést - mondják a kutatók. Elterjedt módszer víz alatti ketrecben tartani és nevelni a piacra szánt tengeri halat. Ez költséges és sok helyen tilos is a halak által kibocsátott koncentrált szennyezés miatt. A kísérlet szerint van alternatív lehetőség: a halakat szoktatás után ki lehet "csapni" a nyílt tengerre, majd a hang "hazacsalja" őket enni, aztán ha már megfelelő méretűek, kezdődhet a kifogás. 

A múlt évben egy ausztrál diáklány mutatta ki egy kísérlettel, hogy az aranyhalak emlékezete sem túl rövid, legalább egy hétig megmarad. Ő minden etetéskor egy kis villogó lámpát helyezett az akváriumhoz, aztán, amikor a halak a két jelenséget összekapcsolták egymással, egyhetes szünetet tartott, majd újra odahelyezte a lámpát és halak azonnal a közelébe úsztak.