Új nyomok a gerincesek korai evolúciójáról

Vágólapra másolva!
Egy 410 millió éves halmaradvány koponyájának vizsgálata fontos új adatokat nyújt az állkapcsos gerincesek eredetéhez kapcsolódó kirakós játékban.
Vágólapra másolva!

Az Uppsala Egyetem doktorandusz kutatója a Nature legutóbbi kiadásában számolt be eredményeiről. A vizsgált Ptomacanthus anglicus egy korai állkapcsos hal a devon időszakból. A mára régen kihalt Acanthodi halak közé tartozott, melyekre jellemző volt a cápaszerű külső megjelenés, ám a farokuszonyuk kivételével minden uszony elülső pereménél hegyes tövisek helyezkedtek el.

Ez a csoport abban az időszakban élt, amikor a csontos és a porcos halak fejlődési vonala elvált egymástól, így képviselői fontos adatokkal szolgálhatnak az állkapcsos gerincesek korai evolúciójáról. Eddig azonban nagyon keveset tudtunk a modern gerincesekkel való kapcsolatukról és az evolúciós jelentőségükről, mivel kevés információval rendelkeztünk koponyájuk belső felépítéséről.

A primitív halak koponyájának belső részei többnyire rosszul fosszilizálódtak, így kevés vizsgálati lehetőséget biztosítanak a paleontológusok számára. Mostanáig csak egy nemzetségről, nevezetesen az Acanthodes koponyájáról voltak részletes ismereteink, amely azonban az Acanthodi halak történetének a legvégén élt, a perm időszakban.

Emiatt kiemelkedően fontos új információkat jelentenek a Ptomacanthus agykoponyájának a morfológiai részletei, hiszen ez több mint 100 millió évvel korábban élt, mint az Acanthodes. Mint kiderült, a két nemzetség koponyájának belső morfológiája nagyon eltér egymástól, és számos fontos nyomot biztosít az Acanthodik rokonságáról.

Forrás:

A 410 millió évvel ezelőtt élt Ptomacanthus anglicus őshal koponyája és állkapcsa. Tooth row: fogsor; upper jaws: felső állkapocs; braincase: agykoponya (Martin Brazeau, Uppsala Egyetem)

Az Acanthodes agykoponyája a korai csontos halakéhoz hasonlít, amely evolúciós vonal végül elvezetett a szárazföldi gerincesekhez. Emiatt eddig azt gondolták, hogy az Acanthodi halak közelebbi rokonságban voltak a csontos halakkal, mint a porcos vázzal rendelkező cápákkal. A Ptomacanthus agykoponyája azonban sokkal jobban hasonlít a korai cápaszerű halakéhoz, és csak nagyon kevés közös vonást mutat az Acanthodesszel és a csontos vázú gerincesekkel. Így ez a nemzetség vagy a cápák korai rokona lehetett, vagy nagyon közel állt az összes modern állkapcsos gerinces közös őséhez.