A Tescóban is visszaváltják az eldobható palackokat

Vágólapra másolva!
A Tesco hipermarket-lánc szeptember 23-ától bevezeti az "eldobható" italcsomagolások visszavételét, és levásárolható blokk formájában 5 forintot fizet az ötösével visszaváltott műanyag PET palackokért, valamint 10 forintot ad az alumínium italos dobozokért.
Vágólapra másolva!

Az üzletlánc egyelőre 37 üzletében vezeti be az úgynevezett "egyutas", "eldobható" italcsomagolások visszavételét, amelyek ezután szelektál, majd bálázza az üvegvisszaváltóban leadott, vagy a visszaváltó-automatába bedobott italcsomagolásokat. Az áruház ezeket később a szerződött hulladékkezelőn keresztül juttatja el a hulladékhasznosítóhoz, ahol a hulladékból fém, illetve polietilén alapú nyersanyag készül, amelyekből később különféle használati tárgyakat állítanak - tudatta a tesco az MTI-vel.

A cég hangsúlyozza: a visszaváltó helyszínek száma folyamatosan bővül, s az év végére valamennyi áruházban lesz lehetőség a visszavételére.

A Cora üzletlánc szintén a közelmúltban, 2008. december 15-től vezette be kísérleti jelleggel az eldobható PET palackok szelektív gyűjtését. A francia tulajdonú lánc két üzletében a vásárlók bármilyen fajtájú használt műanyag italpalackot leadhatnak, amelyek darabjáért jelképes, néhány forintos összeget ad a PET palackok zsugorításával és hasznosításával foglalkozó THERMO PRESS Kft.

Magyarországon évente közel 1 milliárd darab alumínium dobozt és mintegy 1,5 milliárd darab PET (polietilén-tereftalát) palackot hoznak forgalomba. Ezeknek azonban csak kis hányadát gyűjtik vissza, a műanyag palackoknak például csupán 15 százalékát gyűjtik szelektíven, és mindössze 7-8 százalékát dolgozzák fel újra.

A hazai lakosság 4500 gyűjtőszigetet használva évente mintegy 50 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva; s várhatóan a következő 4-5 év alatt elérjük a nyugat-európai szelektív hulladékgyűjtési arányokat. A szelektív hulladékgyűjtéssel értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takarítunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagokat pedig újabb termékek gyártáshoz használhatjuk fel.