Jane Goodall nyomdokain - Salonga-kalandok: Papa Equator tudománya

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Kongói Demokratikus Köztársaságban található Salonga Nemzeti Park, Afrika legnagyobb nemzeti parkja különleges titkot rejt. A Földön egyedülállóan itt élnek a csimpánzok mellett legközelebbi rokonaink, a bonobók. Jane Goodall munkásságának köszönhetően a csimpánzok életét, viselkedését, szokásait jól ismeri a tudomány, azonban a bonobókat vagy más néven törpecsimpánzokat alig néhány kutatócsoport tanulmányozza, köztük a németországi székhelyű Max Planck Intézet munkatársai. Hozzájuk csatlakozott dr. Csatádi Katalin etológus, s az ő személyes hangú beszámolóin keresztül mi is megismerhetjük a kongói kutatótábor mindennapjait.

SZEPTEMBER 16.

FAVÁGÁS - PAPA EQUATOR VARÁZSLÓ TUDOMÁNYA

Tegnap meg ma már dolgoztam végre. Tegnap még elég gyenge voltam a betegség miatt, de mára már jól ment. A fenológust Kabembának hívják, vele kell kimennem az erdőbe, és mindenféle fa- illetve lián paramétereket mérni. Például régi és új levelek arányát, azt, van-e virág, termés a fán, van-e termés maradvány a földön, és ha van, milyen állat evett belőle, stb. Persze mindezt ezeken az óriási fákon kell meghatározni, úgyhogy távcső is kell hozza, meg főleg az, hogy az ember tudja, melyik levél melyik fához tartozik. Merthogy itt úgy össze vannak nőve a fák, hogy nehéz megállapítani, mi mihez tartozik. Különösen a liánok kavarnak be, amik mindenhol ott vannak, de fogalmam sincs, hogy hol a levelük. Szerencsére nekem úgy tűnik, csak asszisztálnom kell a dologhoz, Kabemba tud mindent (mindent!). Úgyhogy én illegálisan inkább madarakat lesek a fákon, meg hasonlókat. Még nem láttam egyet sem... Viszont ma több majomcsapatot is hallottam, de látni még nem láttam őket. Minden nap megteszünk 10 kilométert, lehet, hogy holnap többet is, majd kiderül. Az erdőben kijelölt ösvényeken járunk, és kijelölt fákat vizsgálunk, amiket már évek óta vizsgálnak itt a kutatók.

Ma meg tegnap nagy favágás zajlott a táborban. Miután a fejem fölé esett az a fa, Delphine elküldött a helyi favágóért. El is jött egy Papa Equator nevű vénemberrel, aki kell a favágáshoz, mert ő mondja meg, hogy merre essen a fa. Ez úgy működik, hogy mielőtt dől a fa, Papa Equator mindenféléket kiabál az égbe, és kéri az ősöket, hogy ne a táborra essen a fa. Hát úgy tűnik, hogy az ősök nem szerették a zuhanyzót, mert az most lapos. Sőt, új ösvényeket kellett vágnunk mindenhova, mert mindenhol fa van, és sehova nem lehet eljutni. A vécére is csak GPS-szel, egy új kanyargós úton. Közben kiderült, hogy a favágó még szeretne maradni néhány napig, mert ugye napra kapják a pénzt. Azt mondta, biztos találunk neki munkát. Hát most, hogy ilyen jól elintézte a tábort, van is mit csinálnia: meg kell javítania mindent :)

Forrás: Csatádi Katalin

Papaya-fa

Tegnap ettem grapefruitot és ananászt is, irtó jól esett! Kiderült, hogy (szerencsére) a kókuszdió az első nap nem az én tiszteletemre volt, ez ugyanis azt jelenti, hogy majdnem minden nap kapunk valamilyen gyümölcsöt. A legtöbbet Lompoléból hozzák, de az ananász például itt nő a táborban! És papaya-fánk is van. Állat.

Forrás: [origo]

A Salonga-kalandok folytatódik

A következő bejegyzésben: Valami csíp, Kabemba profi

A napló folytatását naponta közöljük, a korábbi bejegyzéseket itt olvashatja.