A világ egyik legszabályosabb folyótorkolata - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Földünk egyik legszabályosabb, a vietnami háború miatt hírhedtté vált folyódeltáját, a Mekong indokínai torkolatát tekinthetjük meg e heti műholdképünkön.
Vágólapra másolva!

A Mekong a Himalája északi vonulataiban, Kína déli részén ered, hogy aztán Thaiföldet, Laoszt és Kambodzsát érintve Vietnamban érje el a Dél-kínai-tengert. A monszunéghajlat által uralt Délkelet-Ázsiában a bővizű folyó különösen sok hordalékot szállít, így nem csoda, hogy mintegy kétszáz kilométer kiterjedésű deltát épít. (A delta név a torkolatrendszer jellegzetes háromszög-alakjára utal.)

A tenger delta előtti részén tíz kilométert meghaladó szélességű parti sávot fest barnára a folyami hordalék, amelynek lerakódása egyre jobban növeli a szárazföld kiterjedését. A delta egyes részein nyílegyenes csatornákból álló öntözőrendszereket látunk, amelyek rizsföldeket mutatnak.

A Mekong-delta jellegzetessége egyes nagyobb folyóágainak szinte egyenes alakja. A nem szabályozott folyók útja a torkolat közelében azért egyenes, mert lejtésük annyira lecsökken, hogy nem marad energiájuk a kanyarívek, meanderek kifejlődésére. A felvétel másik érdekessége, hogy ez a világ egyik olyan része, ahol az országhatár az űrből is látszik. A felvétel északi (felső) részén nem is kell berajzoni Vietnam és Kambodzsa határát, hisz míg az előbbi országban a határvonal mentén őserdők vannak, északon ezeket kiirtották, és most barnás színű talajt és gyatra ültetvényeket találunk itt.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 250x250 kilométer

A nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele január 15-én készült.