Állatorvosok altatásban vizsgálták meg a budapesti állatkert két jegesmedvéjét, hogy kiderüljön, miért nem születik bocsuk. A hímtől, Vitustól ondómintát vettek, és megvizsgálták a nőstény, Lady méhét. A beavatkozás pillanatai képgalériánkban.

Újabb érdekes állatorvosi beavatkozásra került sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a városligeti intézmény és a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung, IZW) szaporodásbiológiai csoportja közötti együttműködés keretében. Ezúttal a jegesmedvéken végeztek vizsgálatokat szaporodásbiológiai állapotuk feltárására.

A két jegesmedve, Lady és Vitus 1994 óta él együtt Budapesten. A nőstény itt is született, a hím pedig a Kölni Állatkertből érkezett a magyar fővárosba. Bár az utóbbi csaknem 15 évet mindvégig együtt töltötték, utódjuk nem született, mi több, az utolsó budapesti jegesmedvebocs éppen Lady volt, még 1990-ben. Az állatorvosi vizsgálatra azért volt szükség, hogy megállapítsák, mi az oka a "bocstalanságnak".

A beavatkozásra január 27-én került sor. Az állatok altatásáról az Állatkert állategészségügyi szakszolgálatának munkatársai, dr. Sós Endre, dr. Molnár Viktor és Verőczey Tamás gondoskodtak. A szaporodásbiológiai vizsgálatokat a berlini intézet munkatársai, dr. Frank Göritz, dr. Robert Hermes és dr. Thomas Hildebrant végezték. Elsőként a hím állatot altatták el: az elkábított állaton egyrészt ultrahangos vizsgálatokat végeztek, másrészt ondóvétel történt. A vizsgálatok során megállapították, hogy a hím szaporítóanyagának minősége kiváló, akár mesterséges termékenyítésre is alkalmas, éppen ezért a levett mennyiséget mindjárt le is fagyasztották, hogy a későbbiekben is felhasználható legyen. A vizsgálat során kiderült az is, hogy Vitus ivarszervén olyan elváltozás alakult ki, amely a párzást akadályozhatta (egészen pontosan a hímvessző szabad végét magába foglaló ún. tasak nyílásának szűkületéről van szó), ám ezt a gátló tényezőt viszonylag könnyen meg lehetett szüntetni.

 


Így zajlott az altatás

Másodikként került sor Lady vizsgálatára, amelynek elsősorban az volt a célja, hogy az eredeti elképzelések szerint - ha a nőstény erre alkalmas - a hímtől levett szaporítóanyaggal mesterséges termékenyítést is végezzenek. Erre azonban nem került sor, mert a vizsgálat a nőstény méhében olyan elváltozásokat mutatott ki, amelyek ugyan nem veszélyeztetik az állat egészségét, ám kizárják, hogy Ladynek utódja szülessen.

A vizsgálatok végeztével a két állat rendben felébredt az altatásból, s azóta már újra kifutójukban láthatja őket a közönség.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Vért vesznek Vitus nyelvéből

További képek a beavatkozásról képgalériánkban

Ami a vizsgálatok során tapasztaltakat illeti, az állatkerti állatorvosok nagyjából hasonló eredményre számítottak. Annál is inkább, mivel viszonylag idős állatokról van szó, hiszen Vitus 18, Lady pedig 19 éves. Igaz ugyan, hogy a jegesmedvék akár 20-30 évig is élhetnek, de legnagyobb részük nem éri meg a 15-18 éves kort sem. Ahhoz, hogy - sokévnyi szünet után - ismét jegesmedvebocs szülessen Budapesten, mindenképpen szükség lesz egy új nőstényre.