Mennyi áramot ér egy Messi-gól?

Vágólapra másolva!
Annyiszor hallottam az elmúlt hetekben, hogy egyik este aztán én is áramtalanítottam minden készenléti üzemmódban lévő szerkezetet a lakásban. Örültem is környezetbarát hozzáállásomnak, de másnap este egy óráig programoztam vissza a műholdvevőmet (szegény öreg jószág elvesztette a memóriáját), és lemaradtam Leo Messi egyik csodálatos góljáról.
Vágólapra másolva!

Egy kikapcsolt műholdvevő csak egy csepp a tengerben (vagy annyi sem), de azt talán kevesen tudják, hogy a teljes háztartási áramfogyasztásnak körülbelül 10%-át a készenléti (standby) üzemmódban lévő készülékek viszik el. Vagy hogy egyetlen energiatakarékos izzó alkalmazása - annak teljes életciklusa alatt - 12 ezer forintos megtakarítást is jelenthet. Számos hasonló dolgot lehetett olvasni az elmúlt hetekben (a gázszállítási problémák miatt is), és sokan szívesen tennének valamit a környezet védelme érdekében - főleg, ha az a pénztárcájuknak is jó, vagy ha van pénzük olyan környezetbarát eszközt vásárolni, ami belátható időn belül megtérül. Az is nyilvánvaló, hogy ha ezt sokan csinálják, annak előbb-utóbb globális szinten is hatása lehet.

Az egyén szerepe valóban jelentős: a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát ugyanis a lakossági energiafelhasználás okozza. A hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát az épületek fűtéséhez és a melegvíz-előállításához - hangzott el a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampányt bemutató sajtótájékoztatón.

Bunkó lesz, aki pazarol

Tizenöt évvel ezelőtt egy ilyen sajtótájékoztatón még füstöltek a cigaretták, minden második újságíró dohányzott. Ha most itt valaki rágyújtana, nem néznénk jó szemmel, aki ma például moziban, színházban, étteremben rágyújtana, azt bunkónak néznék - mondta Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő, akinek reményei szerint tizenöt év múlva ugyanezt gondoljuk majd arról, aki pazarolja az energiát, például égve hagyja a villanyt.

A szakértők, illetve a lakossági energiatakarékosságról készített tanulmányok alapján tényleg sokat lehetne spórolni, olyan megoldásokkal, amelyek kizárólag az egyes személyeken, és nem cégeken, kormányokon múlnak. A Kapcsold k(i) is abban segít - rendezvényekkel, "gerillaakciókkal" és honlapjával (link) -, hogy mindennapi szokásaink apró változtatásával mit tehetünk az éghajlatváltozás ellen (részletesebben lásd keretes írásunkban).

Takarékos izzó mellé a kénpor sem árt

Érdemes azonban alaposan tájékozódnunk, mielőtt belevágunk egy új dologba. Az izzóknál említett teljes életciklus nagyon fontos szempont, mert egy-egy termék környezetbarátságát nem csupán az dönti el, hogy milyen működés közben, hanem az is, hogy előállítása mennyi erőforrást igényelt, illetve használata után milyen mértékben terheli meg a környezetet. Ezen a területen az anyagok újrafelhasználása fontos, amelynek alapja a szelektív hulladékgyűjtés.

Az izzó esetében a visszagyűjtés megoldott nálunk, használata közben viszont figyelni kell arra, hogy ne törjön össze, mert kis mennyiségben higanyt tartalmaz. Ha mégis megtörténik, használjunk kénport az összegyűjtésére, mint a régi lázmérőknél. Hasznos tehát - mégis furán hangzik - egy olyan tanács, hogy aki energiatakarékos izzót használ, az a biztonság kedvéért tartson otthon kénport.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ez a makett azt mutatja meg, hol spórolhatunk áramot a lakásban

Mindenhol jönnek az ökocímkék

Rövidesen nem is lesz lehetőségünk energiazabáló termékek vásárlására. Az Európai Parlament egyik legaktuálisabb témája az ökocímkék és az ökotervezés (ökodesign) bevezetése. Az EU most állapítja meg azokat az új energiafogyasztási értékeket, amelyeknek minden háztartási készüléknek meg kell felelnie, a hajszárítótól a tévékig. Még az autók is megkapják az energiatakarékosságukat jelző ökocímkét. Az izzókra visszatérve: a tervek szerint 2012-ig a hagyományos izzók ki lesznek tiltva az EU-ból.

Messi gólját azóta már többször is láttam, de ha környezettudatosabban szeretném nézni a meccseket, be kell szereznem egy új készüléket, amely nem veszti el az adatokat hosszabb üzemszünet esetén sem.

* * *

A Kapcsold k(i) kampány

A Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány budapesti és vidéki helyszíneken szervezett Zöld Infónapokon és "gerillaakciók" keretében, játékos formában tájékoztatja a lakosságot az energia-megtakarításról. A Zöld Infónapok keretében az érdeklődők kipróbálhatnak egy energiakerékpárt, amely szemlélteti, hogy saját izomerőnkkel milyen háztartási gépet tudnánk működtetni. Egy lakásmakett pedig segít felfedezni egy helyiség energiapazarló pontjait. A gerillaakciók keretében Kapcsold k(i) jelmezbe öltözött figura ad személyes tájékoztatást a járókelőknek az energia-takarékosság jelentőségéről.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sFGmH3uj4dCOxNcV

"A Kapcsold k(i) kampánnyal szeretnénk felhívni a magyar lakosság figyelmét, hogy a környezet védelme nagyrészt tudatosság kérdése. Tudatos energiafelhasználással, nagyobb odafigyeléssel minden egyes háztartásban csökkenthető a pazarló energiafogyasztás, ráadásul hosszú távon jelentős összegeket takaríthatunk meg" - ismertette a kampány üzenetét Gyárfásné dr. Fekete Judit, a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

A játékos kedvűek a www.euvonal.hu/kapcsoldki honlapon elérhető online játékot is kipróbálhatják, amelyben meg kell találni egy lakás azon pontjait, ahol kis odafigyeléssel megszüntethető az energiapazarlás.

A Külügyminisztérium szakmai támogatásával és az Európai Bizottság pénzügyi forrásaiból megvalósuló kampány szakmai partnere a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.