Lenyűgöző felvétel készült egy spirálgalaxisról

Vágólapra másolva!
A Hubble-űrteleszkóp segítségével igen látványos, részletgazdag felvétel készült egy spirális galaxisról, amelyen nemcsak maga a csillagváros, de a mellette, valamint mögötte lévő galaxisok is tanulmányozhatók.
Vágólapra másolva!

Az NGC 4921 egy spirális csillagváros, amely a galaxisokban gazdag Coma-halmaz tagja. A galaxishalmaz mintegy 320 millió fényévre található a Tejútrendszertől, és közel ezer tagot tartalmaz.

A most lefényképzett csillagváros fősíkja merőleges a látóirányunkra, ennek megfelelően látványosan kirajzolódnak spirálkarjai, így a galaxis szerkezete is könnyen tanulmányozható.

A mellékelt felvételt a Hubble-űrteleszkóp készítette. Közel 80 különálló fotóból állították össze, amelyeket az optikai tartomány sárga színén, valamint a közeli infravörös hullámhosszakon rögzítettek az űrteleszkóp WFPC-2 kamerájával.

A fotón nem csak az NGC 4921 látható, hanem sok egyéb objektum is. Közülük a legközelebbiek azok a csillagok, amelyek egymástól viszonylag távol, fényesen ragyognak felül a képen. Ezek a Tejútrendszerhez tartozó égitestek, olyan előtércsillagok, amelyekhez hasonlóból sok milliárd alkotja a lényegesen távolabb lévő galaxist.

A fenti előtércsillagoknál több százmilliószor messzebb található az NGC 4921, amely annak ellenére, hogy spirális típusú, hasonló társaihoz képest szerény intenzitással gyártja a csillagokat. Spirálkarjai alig különböznek a karok közötti térségektől, és viszonylag kevés poranyag jellemző a fősíkjában.

Az olyan gazdag, csillagvárosokban bővelkedő galaxishalmazban, mint amilyen a Coma-halmaz, viszonylag ritkák a spirális, ellenben gyakoriak az elliptikus galaxisok. A sűrű belső vidéken ugyanis gyakran ütköznek egymással a csillagvárosok, és alkalmanként össze is olvadnak, elliptikus rendszereket létrehozva.

Forrás: NASA, ESA, K. Cook (Lawrence Livermore National Laboratory)

Az NGC 4921 a Hubble-űrteleszkóp felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, K. Cook, Lawrence Livermore National Laboratory)

A mellékelt képen megfigyelhető a spirális szerkezet mentén sorakozó, csillagkeletkezést mutató régiók láncolata, továbbá egy porgyűrű és egy kísérőgalaxis. Sok távolabbi, kisebb látszó méretű galaxis azonosítható még a felvételen, amelyek a korai Világegyetemben léteztek.