Először ütközött két nagy műhold az űrben

Vágólapra másolva!
Az  amerikai Iridium cég távközlési műholdja egy orosz szatelittel ütközött össze az űrben. A baleset várhatóan nem jelent veszélyt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette be a NASA szerdán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint ez volt az első alkalom, hogy két nagyméretű, ép műhold egymásnak csapódott az űrben. Az amerikai műholdastelefon-szolgáltató, az Iridium egyik távközlési műholdja ütközött össze egy használaton kívüli, még 1993-ban felbocsátott orosz szatellittel kedden, 800 kilométerrel Szibéria fölött - mondta Kelly Humphries, a NASA szóvivője. Mindkét műhold több mint féltonnás volt, az ütközés nyomán két kiterjedt törmelékfelhő keletkezett.

A baleset hatását csak hetek múlva tudják majd pontosan értékelni. Jelenleg a töredékek pontos száma még nem ismert, fél nappal az eseményt követően 600 darabot azonosítottak. A baleset várhatóan nem jelent komoly kockázatot a Nemzetközi Űrállomásra nézve, amely 360 kilométeres magasságban kering. A szóvivő szerint a két műhold összeütközése a Discovery amerikai űrrepülőgép február 22-re kitűzött indítását sem veszélyezteti.

Nicholas Johnson, a houstoni űrkutatási központ egyik szakértője szerint az űrbaleset inkább a Hubble-űrtávcsőre és a bolygónkat figyelő, Föld körüli pályán keringő műholdakra jelenthet veszélyt, mert ezek közelebb vannak az ütközés nyomán keletkezett törmelékhez. Az esetleges következményeket azonban csak a most keletkezett töredékek pályáinak ismeretében lehet majd megbecsülni. A töredékek további, használatból kivont műholdakat is eltalálhatnak, közöttük radioaktív anyagokat tartalmazó űreszközöket is - igaz, amíg ezek a Föld körüli pályán maradnak, a sugárzásuk nem jelent veszélyt.

Forrás: [origo]

Egy Iridium műhold fantáziarajza - egy ilyen szerkezet mintegy 700 kilogramm tömegű

Az ütközéssel kapcsolatban egyelőre nem tisztázott, hogy a megfelelően üzemelő Iridium műhold miért nem kerülte ki orosz társát. A bolygónk körül keringő űrszemétdarabok között a néhány centiméternél nagyobbak mozgását folyamatosan követik, ennek megfelelően az orosz műhold pályája is ismert volt, a becsapódást tehát előre lehetett volna jelezni.

Korábban is előfordult, hogy különböző tárgyak véletlenül összeütköztek az űrben, de a NASA szerint mindeddig csak kisebb műholdak vagy elhasznált rakétákról levált darabok csapódtak egymásnak, és ezek az esetek nem jártak komoly következményekkel. Az így keletkezett töredékek, az űrszemét jelentette veszély azonban fokozatosan növekszik.