Rejtélyes tűzgömböt láttak Texas felett - videó

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint vasárnap reggel egy fényes meteornak látszó test húzott át az amerikai Texas állam területe felett. Hírügynökségi jelentések szerint sokan hívták a hatóságokat, lezuhanó törmelékekről beszámolva.
Vágólapra másolva!

"Nem tudjuk, mi volt ez" - nyilatkozta Roland Herwig, a szövetségi légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) szóvivője. Williamson megye rendőrsége helikopteres keresést is végzett, mert egyes szemtanúk repülőgép-katasztrófára gyanakodtak - de nem találtak semmit.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=GHOPMKD2QQ3B8L3z

Az Egyesült Államok űreszközök követését végző katonai szervezetét (U.S. Space Surveillance Network, US SSN) működtető stratégiai parancsnokság (U.S. Strategic Command) közlése szerint az eset nem áll kapcsolatban a múlt héten bekövetkezett műholdütközéssel. A meteor ugyanis túl gyorsan haladt ahhoz képest, hogy Föld körüli pályáról visszatért objektum lehetett volna - ennek megfelelően egy "normális" meteorral, illetve nagy fényessége miatt tűzgömbnek nevezett jelenséggel van dolgunk.

Mint arról korábban beszámoltunk, első alkalommal ütközött össze egy aktív műhold egy nagyméretű űrszemétdarabbal. Az Iridium és a használatból már kivont Kozmosz műhold találkozása sok törmeléket termelt, ami problémákat okozhat más űreszközöknek.

Az FAA szombaton figyelmeztetést adott ki a pilótáknak, hogy legyenek óvatosak a légkörbe esetlegesen belépő űrszemétdarabok miatt.

További információk folyamatosan várhatók a Spaceweather.com oldalán.