Újabb információk szerint visszazuhant a Földre a NASA műholdja

Vágólapra másolva!
A NASA legutóbbi, magyar idő szerint kedd esti bejelentése alapján - és a korábbi hírekkel ellentétben - az OCO (Orbiting Carbon Observatory) nevű műhold csak rövid ideig volt nagy magasságban az indítást követően. Pályája nem volt megfelelő a keringéshez, így hamarosan visszatért a Föld légkörébe, és az Antartktisz körüli vizekbe zuhant. A hiba oka egyelőre nem ismert.
Vágólapra másolva!

Szerda (február 25-e) reggelig egyelőre csak annyi új információt közölt a NASA, hogy mivel a műholdat védő orrkúp leválása nem sikerült (lásd lent), feltehetőleg e plusz tömeg miatt nem tudott megfelelő pályára állni. Az eset kivizsgálása azért is sürgető, mivel a NASA októberben Glory névvel másik, szintén az éghajlat változását tanulmányozó műholdat tervez indítani, hasonló Taurus hordozórakétával.

Korábbi információk

Nem sikerült a földi légkör szén-dioxid-koncentrációjának pontos vizsgálatára épített OCO (Orbiting Carbon Observatory) nevű műhold üzembe helyezése. Bár a hordozórakéta Föld körüli pályára juttatta az űreszközt, az eddigi adatok alapján külső védőborítása nem vált le, így nagy valószínűséggel használhatatlan marad.

A műholdat 2009. február 24-én (kedden) akarták pályára állítani egy négyfokozatú, Taurus XL jelű hordozórakétával. Magyar idő szerint 10.55-kor, a tervezetthez képest 5 perces késéssel indították a Vandenberg Légibázisról. A start a terveknek megfelelően zajlott, azonban a rakéta negyedik fokozata üzemelésének végén probléma jelentkezett.

A műhold a hordozórakéta csúcsán, egy orrkúp alatt található, amely a rakéta stabil repülését segíti aerodinamikai szempontból. Miután az utolsó fokozat üzemelése befejeződik, és ezzel a szükséges keringési magasságot eléri a rendszer, elvileg az orrkúp kinyílik, és a műhold rögzítését kioldják.

Ezúttal azonban a védőburkolatot leválasztó piropatronok nem üzemeltek megfelelően. A 273 millió dolláros műhold a jelek szerint 400 kilométer magas, poláris pályára állt, mégsem képes feladatait ellátni. A hiba okát még vizsgálják a szakemberek - elméletileg minimális esély van rá, hogy mégis használható lesz.

Forrás: [origo]

Fantáziarajz a Föld körül keringő OCO műholdról - ezt az állapotot valószínűleg nem fogja elérni (NASA)

Az OCO az első olyan amerikai műhold, amely kifejezetten az üvegházhatású gáz vizsgálatára készült. Adatai alapvető fontosságúak lennének abból a szempontból, hogy a szén-dioxid kibocsátását, elnyelődését és egyéb jellemzőit részletesen követni tudjuk bolygónk melegedő légkörében (részletesebb leírás az Űrvilágon).