Megtalálták a legősibb angol szavakat

Vágólapra másolva!
Számítógépes modellel azonosították az angol nyelv legősibb szavait, amelyek több tízezer évesek - adták hírül brit kutatók.
Vágólapra másolva!

Az I (én), a we (mi), a two (kettő) és a three (három) az angol nyelv legrégebbi szavai közül valók, akár 40 ezer évesek is lehetnek - adták hírül kutatási eredményüket a Reading Egyetem szakemberei. A hangokat, amelyekkel ezeket a fogalmakat társítjuk, az egész indo-európai nyelvcsalád - és ide tartozik a ma beszélt európai és ázsiai nyelvek zöme - ugyanezen fogalmak leírására használja és használta a történelem során - mutatott rá Mark Pagel, az egyetem evolúcióbiológusa.

A readingi szakemberek egy kétszáz szavas alapszókincsre alapozták kutatásukat, kétszáz olyan szóra, amelyek kultúrától és technikai fejlettségtől független fogalmakat írnak le, amelyek nemzetről nemzethez vándorolva évezredek alatt sem változhattak jelentősen. A kutatók az egyetem szuperszámítógépét használták, hogy felderítsék, milyen kapcsolatban áll egymással a kiválasztott 200 szó különböző nyelveken, hogy megbecsülhessék, milyen régen vált külön egy közös "szóős". Mindezt egy olyan algoritmusba foglalták, amely megadja az egy adott korhoz tartozó szóalakokat. "A modellel létrehozható például egy lista azokból a szavakból, amelyek nagy valószínűség szerint nem változtak Hódító Vilmos uralkodása, a XI. század óta. Arra persze ez a modell sem ad választ, pontosan hogyan hangzottak" - mondta Pagel a BBC-nek.

A kutatók számítógépes modellje a szakemberek elmondása szerint arra is lehetőséget ad, hogy megtudjuk, mely szóalakok fognak eltűnni nagy valószínűséggel. Az angol nyelvben ilyen sorsra juthat például a dirty (piszkos), amely gyorsan változik, jelenleg 46 különböző, egymással nem rokonságban álló szóval írják le ugyanezt a fogalmat az indo-európai nyelvekben, de a squeeze (présel), a guts (zsigerek) vagy akár a bad (rossz) szavak is az első eltűnők között lehetnek. A szakemberek ugyanis azt találták, hogy minél gyakrabban használt egy adott szó, annál lassabban változik formája az idővel. Így a leggyakoribb szavak bizonyultak a legrégibbeknek - ilyenek az angolban az I és a who (ki), a two, three és a five (öt). A one (egy) alig valamivel fiatalabb ezeknél, a four (négy) viszont későbbi.