Szombattól újra látogathatóak az ipolytarnóci ősmaradványok

Vágólapra másolva!
A téli szünet után szombattól újra látogatható a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.
Vágólapra másolva!

Az "ősvilági Pompejinek" is nevezett ipolytarnóci ősmaradványok látogatóközpontját tavaly márciustól októberig több mint ötvenezren keresték fel.

A látogatóközpont másfél éve újult meg uniós és kormányzati támogatással. Ennek köszönhetően a bemutatócsarnokban térben kivetítve elevenednek meg az állatok, a moziteremben pedig négy dimenzióban élhetik végig a látogatók a vulkánkitörést kísérő földrengést, amikor a mozgószéken ülő nézők előtt feltárul a 20 millió évvel ezelőtti világ.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által működtetett Európa-diplomás területen eddig 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát azonosították. Itt található a világ egyik legnagyobb ismert fenyőféléje, egy eredetileg csaknem 100 méter hosszúságú és nyolc méter kerületű megkövült ősfenyő.

Ipolytarnócon tekinthetik meg a látogatók azokat a nyolcmillió éves ősfákat is, amelyek 2007 nyarán kerültek elő Bükkábrányban. Ezen a télen már faszerkezet védte a ciprusokat.

Forrás: MTI

Két éven belül a látogatóközpontnál egy teraszos kávézó és egy játszótér épül, új tanösvény lesz a lombkorona sétány, és megtörténik a miocén kori erdő rekonstrukciója.

A 20 millió évvel ezelőtti időből fellelhető mintegy 15 ezer levéllenyomatból rekonstruálták az akkori növényzetet, ez alapján telepítik be hasonló, a magyarországi éghajlaton is megélő fákkal a három hektáros arborétumot.