Több mint fél métert is emelkedhet a Földközi-tenger vízszintje

Vágólapra másolva!
Egy spanyol-brit kutatócsoport három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel arra, miként érinti a globális felmelegedés a Mediterráneumot a következő 90 évben. Abban mindhárom modell megegyezik, hogy mind a víz hőmérséklete, mind a szintje emelkedni fog.
Vágólapra másolva!

A legoptimistább forgatókönyv szerint az üvegházhatású gázok légköri mennyisége a 2000-es szinten marad, ezért a tengervíz hőmérséklete csak 1 fokkal nő a térségben a 21. században. A másik kettő a gázmennyiség fokozatos emelkedésével számol, ami akár 2,5 fokos vízmelegedést is okozhat, ráadásul egyre gyorsuló ütemben.

A víz hőtágulása, illetve a térségbe beáramló újabb víztömegek miatt a Földközi-tenger vízszintje mindhárom forgatókönyv szerint emelkedni fog. Ennek mértékét 3 és 61 centiméter közé becsülik a kutatók.

A globális klímamodelleken alapuló tanulmány a Journal of Geophysical Research-Oceans című lapban jelent meg. A modellek gyenge térbeli felbontása miatt nem lehet pontosan megmondani, hogy a vízszintemelkedés hogyan érinti majd az egyes partvidékeket, így az Atlanti-óceán felé kapcsolatot jelentő, 14 kilométer széles Gibraltári-szoros szerepét sem sikerült megfelelően beilleszteni a számításokba. A helyi hatások felméréshez sürgősen részletesebb térbeli felbontást nyújtó klímamodellekre lenne szükség, és csak azután lehetne cselekvési terveket kidolgozni az egyes területeken.