Újra látja a fényeket műszemével a 30 éve vak ember

Vágólapra másolva!
A BBC ma mutatja be részletesen annak a 73 éves férfinek a történetét, aki egy úgynevezett bionikus szem beültetése után ismét érzékel valamit a külvilágból.
Vágólapra másolva!

A férfit 2008-ban műtötték meg Londonban, egy kísérleti stádiumban lévő eszközt ültetve a szemébe. Az örökletes szembetegségben megvakult páciens három évtizedes vakság után most arról számol be, hogy el tudja különíteni a fényes, világos dolgokat, például képes követni a fehér vonalakat az utcán.

Az Argus II nevű szerkezet külső egysége egy szemüvegre rögzített kamerából és videoprocesszorból áll, amely drótnélküli kapcsolattal küldi a képfeldolgozás jeleit egy apró vevőkészülékhez. Innen egy apró kábelen továbbítódnak a jelek egy elektróda-hálózathoz, amely már a retinába, a szem ideghártyájába van beágyazva. Az elektródákból érkező jel továbbítódik az innen induló látóidegen keresztül az agyba, ahol kialakul az érzet, azaz egy egyelőre még kezdetleges kép.

A fejlesztők reményei szerint maguk a páciensek is egyre többet érzékelnek majd, ahogyan agyuk megtanulja használni a módszert, a jövőben pedig várhatóan a technika is tovább fejlődik. Eddig világszerte 18 ember kapta meg a kísérleti eszközt, és körülbelül két év múlva lehet megmondani, mit lehet elérni vele.

"Az egyik célom jelenleg az, hogy egy szép, tiszta estén kimenjek, és megtaláljam a Holdat" - mondta a BBC-nek a 73 éves férfi, aki szerint sokkoló élmény volt 30 év teljes sötétség után ismét fényeket érzékelni.