Elindult a Discovery az űrállomáshoz

Vágólapra másolva!
A Discovery indítását csütörtökön megakadályozó hidrogénszivárgási problémát megoldották, így magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, 0.43-kor elindulhatott az űrrepülőgép. A start rendben zajlott, a Discovery két nap múlva csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.
Vágólapra másolva!

Március 16-i információk (magyar idő szerint 0.54)

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, 0.43-kor elindult a Discovery a Nemzetközi Űrállomáshoz. A start után 2 perccel váltak le a segédrakéták. A start után 8 perc 33 másodperccel, terv szerint állt le a főhajtőmű (MECO, Main Engine Cutoff), és a gép már Föld körüli pályán van.

A Discovery emelkedése közben rögzített felvételeken eddig nem találtak a rendszerről leváló nagyobb testet, amely becsapódásával gondot okozhatott volna.

A csütörtöki hiba (lásd lent) okát egyértelműen nem sikerült azonosítani, talán a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt jelentkezett a probléma egy szelepnél. Többen azonban a földi feltöltőrendszernél feltételezték a hibát - mindenesetre néhány kritikus egységét kicserélték a rendszerben.

A probléma azóta nem jelentkezett, sem az üzemanyag feltöltésekor, sem az indulás során. Az időjárás is megfelelő volt az induláshoz. A Discovery két nap múlva csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Március 12-i információk

Néhány órával a start előtt lefújták a Discovery indítását, mert hidrogénszivárgást észleltek a fő hajtóanyagtartály környékén.

A szivárgás abban a rendszerben történt, amely a tartály feltöltése után a felesleges hidrogén biztonságos elvezetéséért felelős az indítóállványról, mielőtt begyújtják a hajtóműveket.

A NASA tájékoztatása szerint a mostani probléma nem kapcsolódik a korábbiakhoz (lásd lent), amelyek miatt már eleve egy hónapot csúszott a küldetés. A szakemberek hétfőre tolták a startot, de szerencsés esetben már vasárnap is próbálkozhatnak. Ha viszont kedden sem indul a gép, akkor áprilisra kell halasztani a küldetést, mert március 26-án egy orosz Szojuz-űrhajó megy fel az űrállomáshoz, annak új legénységével - és Charles Simonyival, aki már másodszor lesz űrturista.

Ha legkésőbb kedden sikerül startolni, akkor is rövidebb lesz a Discovery küldetése, és néhány tervezett feladatot el kell halasztani.

Korábbi információk

Magyar idő szerint március 12-én (csütörtökön), 2.30-kor startolhat a Discovery. Az eredeti tervek alapján egy hónappal ezelőtt, február 12-én indult volna az űrrepülőgép, azonban a hidrogén üzemanyagot továbbító szelepeknél probléma merült fel.

Korábban, 2008 novemberében az Endeavour emelkedett fel gond nélkül egy ilyen hibás szeleppel, ám most háromnál is fennállt a meghibásodás lehetősége, ezért a startot elhalasztották.

A részletes vizsgálat után mindhárom szelepet kicserélték. A NASA közleménye szerint jelenleg a Disvcovery tökéletes állapotban van, és a meteorológiai előrejelzések alapján 90% az esély arra, hogy a starthoz megfelelő lesz az időjárás.

Az STS-119 jelű küldetés legénysége: Lee Archambault parancsnok, Tony Antonelli pilóta, Joseph Acaba, Steve Swanson, Richard Arnold, John Phillips, Koichi Wakata és Sandra Magnus. Wakata a küldetés végén a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) marad, és a japán modulokban megkezdi a munkáját. Helyette Sandra Magnus tér vissza a Földre, aki több mint négy hónapja van az űrállomás fedélzetén.

A Discovery legénységének fő feladata az S6 jelű napelemszegmens feljuttatása lesz, amelyhez az űrállomás utolsó napelemtáblaszárnyai kapcsolódnak. Az új egység révén a jelenlegi 84 kW-ról 120 kW-ra nő a felhasználható áram nagysága.

Forrás: NASA

Az S6-os szegmens és a hozzá kapcsolódó négy napelemszárny (NASA)

Mivel a jelenlegi három napelemtábla-rendszer által termelt energia legnagyobb részét a létfenntartó üzemelésre fordítják, a most várható bővítéssel közel duplájára emelkedik a tudományos kutatás céljaira felhasználható energia nagysága.

Az S6 jelű szegmens üzembe helyezése nem egyszerű, mivel az űrállomás egyik végén található. Mozgatása során a robotkart majdnem maximális hosszúságáig kell majd kinyújtani, hogy elérje a kívánt kapcsolódási pontot - ilyen kinyújtott állapotban pedig korlátozott a manőverezőképessége.

A küldetés során a toalett víztisztító rendszerében is végrehajtanak egy cserét. A 2008 novemberében feljuttatott desztilláló berendezéssel ugyanis problémák merültek fel, ezért a kritikus egységet most lecserélik egy újabbra.

Forrás: NASA
A szerelés gyakorolása a Földön

Munka a Föld körüli pályán

A tizennégy napos küldetés során négy űrsétát terveznek:

  • 5. nap: Phillips és Wakata a robotkarral a helyére illeszti az S6 szegmenst, miközben az ISS-en kívül Swanson és Arnold asztronauták segítik a munkát. Az új napelemeket a tervek alapján csak a küldetés 8. napján nyitják ki.
  • 7. nap: Swanson és Acaba a P6 szegmensnél tervezett akkumulátorcserét készítik elő (magát a cserét csak az STS-127-es küldetés során hajtják végre). További szereléseket végeznek a P12, P3 és S3 szegmenseknél.
  • 9. nap: Arnold és Acaba kisebb karbantartó műveleteket végeznek az űrállomás külső felületén, többek között megolajozzák a régi robotkart, és felszerelnek egy hővédő borítást az újabb, Dextre nevű robotkarra.
  • 11. nap: Swanson és Arnold egy GPS-antennát rögzítenek a japán modul külső felületére, emellett átvizsgálják a napelemtáblákat tartó szegmens hűtőrendszerét.

A nemrég bekövetkezett műholdütközés eredményeként keletkezett töredékek az újabb számítások alapján mintegy 6%-kal növelik az űrszeméttel való ütközés valószínűségét az út során: közel 1:318-hoz az esélye egy találkozásnak. Ez az érték azonban csak a véletlen ütközésekre vonatkozik, az ismert darabokat figyelik, és egy esetleges veszélyes közelítés előtt pályamódosítást hajtanak végre.

Forrás: NASA

Az STS-119-es küldetés legénysége: elöl balról jobbra Tony Antonelli pilóta és Lee Archambault pilóta, hátul balról jobbra Joseph Acaba, John Phillips, Steve Swanson, Richard Arnold és a japán Koichi Wakata (NASA)

Az STS-119 lesz az űrrepülőgépek 125. küldetése, maga a Discovery pedig most indul 36. alkalommal a világűrbe. Kilenc további repülést terveznek még az űrrepülőgépekkel, mielőtt nyugdíjazzák a flottát - ezek közül egyik a Hubble-űrteleszkóp javítását szolgálja majd. A startot csütörtök hajnalban, hazai idő szerint 0 és 3 óra között a Polaris TV élő internetes adásban, magyar szakkommentárral közvetíti.

A Discovery űrrepülőgépet a starthelyhez szállítják (NASA)