Visszatért normál üzemmódjához a legnagyobb Mars-szonda

Vágólapra másolva!
A februári elektronikus probléma miatt biztonsági üzemmódba kapcsolt Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda visszatért normál üzemmódjához. 
Vágólapra másolva!

Mint arról nemrég beszámoltunk, a vörös bolygó körül keringő jelenlegi legnagyobb teljesítményű űrszonda, a Mars Reconnaissance Orbiter február 23-án biztonsági üzemmódba kapcsolt.

A váratlan eseményt feltehetőleg a kozmikus sugárzás egy nagyenergiájú részecskéje váltotta ki, ami túlterhelést okozott az űreszköz áramköreiben. Az esemény nyomán a központi számítógép leállított minden tudományos megfigyelést, és biztonsági üzemmódba kapcsolt.

A földi szakemberek ezután fokozatosan "élesztették fel" a szondát, amelynek a múlt héten küldtek utasítást, hogy állítsa üzembe megfigyelő műszereit. Az űreszköz most már tökéletesen üzemel. Az alábbi felvételt a Mars kisebb és távolabbi holdjáról, a Deimosról készítette HiRISE kamerájával.

Forrás: NASA, JPL, UA

A Deimos részben hamisszínes felvételeken. A vörös területek mutatják az idős, a világosak pedig a fiatal felszínformákat. A felvételeken közel 60 méter átmérőjű részletek különböztethetők meg (NASA, JPL, UA)

Az MRO egyik előfutára, a Mars Odyssey 2001-ben érkezett a bolygóhoz. Azóta tökéletesen üzemel, azonban az irányítók szerint a memóriájának nem tett jót a sok kozmikus sugárzás, amely az elmúlt nyolc évben érte a bolygó körüli pályán. Ezért ennél a szondánál kifejezetten tervezték a számítógép újraindítását, amire tegnap, azaz kedden került volna sor. A navigációs kameránál fellépett váratlan melegedés miatt azonban elhalasztották a műveletet. Az űreszköz változatlanul végzi megfigyeléseit, működését nem befolyásolják, amíg ki nem derül az átlagosnál magasabb hőmérséklet oka.