Űrszemét elől menekültek az űrállomáson

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomáshoz közel elhaladó űrszemétdarab esetleges ütközése elől a Szojuz-űrhajóba menekültek az asztronauták. Szerencsére a test nem találta el az űrállomást. 
Vágólapra másolva!

A bolygónk körüli mozgó űrszemétdarabok pozícióját követő rendszer mérései alapján csütörtökön egy apró töredék veszélyesen közel haladt el a Nemzetközi Űrállomáshoz. A becsült távolság a legnagyobb közelítés idején néhány kilométer lehetett.

Az esetleges ütközés veszélyét csökkentendő, a három asztronauta az űrállomáshoz kapcsolódó Szojuz-űrhajóba telepedett át, mintegy 10 perc időtartamra. A veszélyes darab egy 10-14 centiméter átmérőjű test lehetett, amely nem a februárban történt műholdütközésből származott, hanem egy ennél sokkal régebbi eseménykor szabadult el. Még 1993 májusában, egy GPS-műhold felbocsátásakor keletkezett (az űreszköz stabilitását biztosította az utolsó rakétafokozatról történt leválást követően).

Szerencsére nem történt ütközés, az űrszemétdarab elhaladt el az űrállomás mellett. Egy esetleges találkozás pontos következményeit nehéz előre jelezni, mivel az függ attól, hol találná el a test az űrállomást. Szerencsétlen esetben nem kizárt, hogy olyan szerkezeti kárt okoz, amitől a levegő elszökik az űrállomásból, és az asztronauták meghalnak. A Szojuz-űrhajó sokkal kisebb méretű, ezért kisebb rá az esély, hogy azt találja el a test - ugyanakkor hermetikusan lezárható, és vészhelyzet esetén le is lehet szállni vele a Földre.

Az űrállomás szempontjából minden ismert, veszélyt jelentő törmelék pályáját előre figyelembe veszik. A kritikus közelítések előtt az ISS pályáját úgy módosítják, hogy biztonságos távolságban kerülje el a kérdéses testet. Most azonban csak szerdán érkezett a figyelmeztetés, és már nem volt idő a pálya megváltoztatására. A kérdéses test ugyanis elnyúlt útvonalán időnként a földi légkörbe is belemerül - ekkor pedig előre nem jelezhető pályamódosulás történhet vele.

A Szojuz-űrhajót már több alkalommal használták hasonló célra. A jelenlegi volt a legszorosabb ilyen közelítés 1992 óta.