Napéjegyenlőség lesz az interneten is

Vágólapra másolva!
Ma, a napéjegyenlőség napján a NASA élő internetes adást sugároz a Nap és a Föld kapcsolatairól, magyar idő szerint este 20 órától. A Magyar Csillagászati Egyesület egy nemzetközi felmérésben történő részvételre buzdítja az égbolt szerelmeseit, jövő szombaton pedig ismét leoltják a villanyt bolygónkon.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek során egyértelművé vált, hogy csillagunk sugárzása, elsősorban a napszéllel kiáramló anyag komoly hatással van a Föld környezetére, és ezen keresztül a műholdak működésére, az űrhajósokra, sőt a sarkvidéki területek felett átvezető repülőutak során az utazókat érő sugárdózis nagyságára is.

Ezért fontosak az űridőjárási előrejelzések, például a Napból érkező részecskezáporok vagy a bolygónkat védő magnetoszféra állapotváltozásainak követésére. Az egyik legismertebb honlap ezen a területen a Spaceweather.com.

A tavaszi napéjegyenlőség, illetve a A csillagászat éve alkalmából a NASA ismeretterjesztő adást sugároz a Nap-Föld kapcsolatokról, magyar idő szerint március 20-án (pénteken) este 20 órától a a NASA TV-ben. A legújabb eredmények bemutatása mellett általános és középiskolás tanulóknak szóló ismertetőket is láthatunk. Erre az alkalomra készült a sunearthday.nasa.gov honlap is, sok képpel, animációval és interaktív alkalmazással.

Napéjegyenlőség pénteken

Idén a tavaszi napéjegyenlőség március 20-ára esik. Ezen a napon a nappal és az éjszaka hossza megegyezik, a Nap pontosan keleten kel, és nyugaton nyugszik. A valóságban hosszabb ideig van világos, mint sötét, mivel a szürkület és a pirkadat idején a látóhatár alatt lévő Nap fénye szóródik a felettünk lévő levegőről.

Egy rég várt felfedezés a Napon

A Nappal kapcsolatos új eredmény, hogy sikerült úgynevezett Alfvén-hullámokat egyértelműen megfigyelni az égitest légkörében. Ezek a forró és ionizált gázanyagban a töltött részecskéknek és velük a együtt mozgó mágneses térnek az alacsony frekvenciájú, hullámszerű mozgását jelentik. A régóta keresett hullámok jelenlétére utaló megfigyelést 2007-ben is közöltek - azonban a mostani mérés során sikerült egyértelműen azonosítani őket a svéd naptávcsővel, a Nap légkörének egy erős mágneses mezejű részén.

Forrás: Swedish Solar Telescope  ISP RSAS

Csillagunk forrongó felszíne a svéd naptávcső felvételén (Swedish Solar Telescope ISP RSAS)

A megfigyelések szerint a hullámok közel 20 kilométer/másodperces sebességgel haladnak felfelé. Fontos szerepet töltenek be a 6000 fokos fotoszféra (a Nap felszíne) felett magasan elhelyezkedő, millió fokos hőmérsékletű napkorona fűtésében. A hullámok jövőbeli elemzése a Nap további jellemzőinek megismerésében is segíthet.

Globe at Night - kapcsolódjon be Ön is a fényszennyezés felmérésébe!

A Magyar Csillagászati Egyesület a tavaszi napforduló környékén egy nemzetközi felmérésben történő részvételre buzdítja az égbolt szerelmeseit. A Globe at Night felmérést idén negyedik alkalommal hirdetik meg világszerte.

A program keretében március 16. és 28. között iskoláscsoportok, családok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát bolygónk különböző pontjain.

A fényszennyezés-felmérés célja a felesleges közvilágítás hatásának felmérése a földgolyón. A kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A megfigyelések egy csillagtérkép-sorozat segítségével végezhetők, amelynek ábrái különböző fényszennyezettségi értékekre készültek. Ezeket kell az égbolt látványához igazítani, és közülük a megfelelőt kiválasztani. Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Mi a fényszennyezés?

Forrás: MCSEA fényszennyezés az égbolt mesterséges fényforrásokkal (közvilágítás, rosszul beállított díszkivilágítás, reklámok stb.) történő felesleges megvilágítása. Ennek keretében a fény egy része az égboltra jut, amitől a világítási költség feleslegesen emelkedik (kb. 10%-kal). Ennek az energiamennyiségnek a megtermelése szükségtelen.

A túlzott éjszakai világítás káros az élővilágra, sőt több felmérés alapján az emberi egészségre is, a nyugodt és pihentető alvás akadályozása miatt. Mindezeken felül a fényszennyezés eltünteti a csillagokat az égről, szegényebbé téve mindnyájunkat. A csillagos égbolt ugyanúgy része a földi környezetnek és az emberi kultúrának, mint a hegyek, folyók, felhők látványa. További információk a fenyszennyezes.csillagaszat.hu honlapon olvashatók.


Az elmúlt évben hazánkból 380, a világ különböző pontjairól pedig hétezer adat érkezett a felmérés keretében. A beküldött adatok mennyisége szerint második helyen végzett Magyarország, mindössze az Egyesült Államok előzte meg hazánkat a megfigyelések számában. Az akciónak köszönhetően nem csak számszerű adatok nyerhetők az égbolt állapotáról, hanem egyben fel is figyelnek az emberek a környezet­szennyezés ezen formájára.

Ide kapcsolódó információ, hogy idén is megrendezik a Föld óráját: március 28-án este közel egymilliárd ember kapcsolja le a villanyt világszerte, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire.