Hajszőkítés haj- és környezetbarát módon

Vágólapra másolva!
A világ első környezetbarát hajszőkítőjéről számoltak be japán kutatók az Amerikai Kémiai Társaság éves kongresszusán. Ha a kísérletek további pozitív eredményeket hoznak, a módszer a jövőben kiválthatja a jelenleg világszerte milliók által használt hajszőkítőket, amelyek igen nagy mértékben károsítják a környezetet és a hajat egyaránt.
Vágólapra másolva!

A napjainkban használt hajszőkítők legfőbb hatóanyaga a hidrogén-peroxid. Ez nagyon erős oxidálószer, amely oxidálja, illetve lebontja a haj sötét színét adó melanin nevű fekete festékanyagot.

A peroxidos hajszőkítőknek azonban számos hátrányuk van. Egyrészt a szennyvízzel a környezetbe jutva erős méregként viselkednek. Másrészt a kívánt világos szín eléréséhez több egymás utáni szőkítés szükséges, az ismételt szőkítés azonban károsítja a haj szerkezetét. Ráadásul, a szőkeség fenntartásához legalább háromhavonta egyszer meg kell ismételni a szőkítést, mert a haj nagyjából havonta 1 centimétert nő, és ez az új szakasz az eredeti, sötét színű lesz.

A hidrogén-peroxid meglehetősen agresszív kémiai vegyület. Rendszeres használata törékennyé és élettelenné teszi a hajat, amely elveszti természetes fényét és kifakul. A hidrogén-peroxid ezenkívül allergiás reakciókat válthat ki a fejbőrön és a test többi részén is.

Ezek a mellékhatások ösztönzik a világ számos kutatóját arra, hogy enyhébb szőkítő anyagok után kutassanak. A japán kutatók most bejelentett fölfedezése talán a rég várt megoldást jelenti a "zöld" hajszőkítésre.

Kenzo Koike

A hajszőkítés káros hatásai már öt alkalom után is jól láthatók a fenti képbe illesztett mikroszkópos felvételeken

Japán egyik kozmetikai kutatóintézetében dolgozó vegyészeknek dr. Kenzo Koike vezetésével elsőként sikerült izolálniuk egy olyan enzimet, amely természetes módon lebontja a melanint. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy az enzim az emberi hajban lévő melanint is hatékonyan bontja. Tökéletes működéséhez ugyan szükség van némi hidrogén-peroxidra is, de jóval kevesebbre, mint a hagyományos hajszőkítőknél. Az enzimet az úgynevezett fehér korhadást okozó gombák közé tartozó Ceriporiopsis gombából vonták ki. Előnyös tulajdonsága továbbá, hogy mérsékli a szabad gyökök romboló hatását - ezeket a nagyon reakcióképes anyagokat többek közt a hidrogén-peroxid is létrehozza, és közvetlenül ezek felelősek a hidrogén-peroxid hajat károsító hatásaiért.

Jelenleg a kutatóknak még csak kis mennyiségű enzimet sikerült elkülöníteniük, de remélik, hogy hamar megoldják ezt a problémát, és nemsokára elegendő áll rendelkezésükre ahhoz, hogy további vizsgálatokat végezzenek, beleértve az emberi klinikai teszteket is. Ha ezek eredménye is kedvező, akkor hozzáfoghatnak az ipari méretű gyártás előkészítéséhez.

Forrás: ACS