Gigászi üregek vannak az űrben az Univerzum új térképe szerint

Vágólapra másolva!
Összesen 136 ezer felvett színkép és 125 ezer kimért helyzetű galaxis - a hatalmas adatmennyiséget egy új égboltfelmérés rögzítette. Az eredmények alapján megrajzolt világtérképen hatalmas ürességek mutatkoznak, és az anyag eloszlását mutató szuperhalmaz-szerkezet minden korábbinál messzebbre követhető. 
Vágólapra másolva!

Minden eddig készített felmérésnél nagyobb térrészben vizsgálták a galaxisok eloszlását Ausztráliából amerikai és brit csillagászok. A 6dFGS (Six Degree Field Galaxy Survey) kutatóprogram keretében az égbolt 41%-át térképezték fel Heath Jones (Anglo-Ausztál Obszervatórium) vezetésével, az 1,2 méter átmérőjű UK Schmidt távcső segítségével.

A munka során 125 ezer galaxis irányát és távolságát határozták meg, bolygónktól mintegy kétmilliárd fényév messzeségig. A felmérés eredményeként nyert adatbázis nagyobb a korábbi hasonló vizsgálatokkal készülteknél. Az új adatok alapján összeállították napjaink legrészletesebb térképét a Világegyetemről, pontosabban bolygónk déli féltekéjén megfigyelhető részéről.

A feltérképezett galaxisok számát tekintve az eddigi rekorder a Sloan digitális égboltfelmérés (SDSS) volt, amelynek keretében az égbolt közel 23%-áról készítettek részletes fotókat. A 6dFGS felmérés ennél is nagyobb adatmennyiséget rözített, amiben fontos szerepet játszott a munkában használt detektor: ez egyszerre 150 galaxis színképét képes felvenni.

Az adatokból megalkotott térkép elemzése csak nemrég kezdődött, de máris feltűnő alakzatok mutatkoznak rajta. A galaxisok és galaxishalmazok eloszlása alapján hatalmas üregek azonosíthatók a Világegyetemben. Az úgynevezett szuperhalmazok által határolt buborékok már régóta ismertek - de ekkora térségben korábban nem sikerült azonosítani őket.

Több száz hatalmas üreget találtak a felmérés során; a feltételezéseknek megfelelően az Univerzum buborékos szerekezete a Földtől 2 milliárd fényéves távolságig is jellemző. Emellett sok már korábban ismert alakzatot (pl. Shapley- és Hydra-Centaurus-szuperhalmaz) is azonosítottak, amelyeket ilyen részletességgel még nem sikerült tanulmányozni.

Forrás: Chris Fluke/Swinburne University of Technology

A több mint 100 ezer galaxist tartalmazó térkép részlete. A két sötét sáv a Tejút által kitakart égrészt jelzi, ahol a fősík csillagközi felhői elnyelik a távoli galaxisok sugárzását. A térkép nagyméretű változatának letöltése (Chris Fluke/Swinburne University of Technology)

A térképen részletesen vizsgálható a Világegyetemben ma ismert legnagyobb anyagkoncentrációja, a Shapley-szuperhalmaz, amelynek galaxisai közel 600 millió fényévre vannak tőlünk.

Forrás: 6dFGS

A felmérés eredményének részlete grafikus formában megjelenítve. Az eltérő színű pontok különböző vöröseltolódású galaxisokat jelölnek, ahol a 0,2-es érték közel 2,7 milliárd fényév távolságnak felel meg (6dFGS)