A nyuszi füle - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Brit-szigetek formája, akár térképen, akár műholdfotón nézzük, végül is húsvéti motívumot rejt; Britannia a nyuszi, Írország pedig a káposzta. És ha Britannia a nyuszi, akkor Skócia északi része a nyuszifül.
Vágólapra másolva!

A Skót-felföld nemcsak a szigetcsoport legborultabb és legcsapadékosabb része, hanem - az előbbi tulajdonságok egyik okozójaként - a legmagasabb is.

Wales és Írország legmagasabb csúcsai kissé meghaladják az 1000 méteres magasságot, Angliáé épp csak alatta marad, a Felföldön azonban több ekkora hegy is található, a legmagasabb, a Ben Nevis as 1300 métert is eléri. Bár a meleg tengeráramlások hatékonyan fűtik a partokat, ebben a magasságban még találunk havat a hegytetőkön.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1000x1000 kilométer

Skócia - latin eredetű nevén Kaledónia - a névadója a földtörténeti ókor korai időszakában keletkezett Kaledióniai-hegységrendszernek, amelyhez a Skót-felföld is tartozik. A Felföldet egy nyílegyenes völgy, a sok vitát kiváltó "szörnyről" elhíresült Loch Ness vágja ketté; ebben húzódik a Kaledóniai-csatorna, a már említett Ben Nevis csúcsot pedig délnyugati végének déli partjánál találjuk. A partokat nyugaton a Hebridák szigetei övezik, északon pedig az Orkney-szigetek csatlakoznak a skót szárazföldhöz, déli oldalukon a brit flotta egyik legfontosabb támaszpontjának öblével, Scapa Flow-val.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 400x400 kilométer

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét március 20-án (a teljes szigetcsoportot bemutató képet viszont régebben, 2007. május 2-án) rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.