Pontosabb lesz az űridőjárás-előrejelzés

Vágólapra másolva!
A Napból származó és a bolygónkat veszélyeztető részecskefelhők érkezéséről mostantól pontosabb előrejelzéseink lesznek. A csillagunkból kidobott anyagtömegek megfigyeléséhez ugyanis ideális helyzetbe jutottak a STEREO-űrszondák, amelyek így a felhők térbeli mozgását pontosan képesek meghatározni.
Vágólapra másolva!

A Napunktól a Föld felé közeledő veszélyes részecskefelhők felismerése igen nehéz. Ha egy ilyen részecskefelhő eltalálja bolygónkat, a felerősödő sugárzások veszélyeztetik az űrhajósok munkáját, a műholdak üzemelését. Közvetett módon a földi helymeghatározást és a légiközlekedést is befolyásolhajták a csillagunkból kidobott felhők. Az anyagtömegek mozgásának pontos ismerete és érkezésük előrejelzése ezért kiemelten fontos.

A napszél hatásainak vizsgálatára és pontos előrejelzésére 2006 decemberében és 2007 januárjában indították a STEREO-űrszondapáros tagjait. A két űreszköz a Földdel közel megegyező pályán fokozatosan távolodott bolygónktól az elmúlt időszakban.

Ezekben a hónapokban érik el ideális megfigyelőpozíciójukat, jelenleg a Naptól nézve 60 fokkal bolygónk előtt és mögött találhatók. A kérdéses pozíciókat Lagrange-pontoknak is nevezik, ahol ősi, a Naprendszere keletkezésének időszakából, a feltételezett Theia nevű bolygóból visszamaradt anyag után is nyomozhatnak.

A STEREO-űrszondák mozgása (NASA)

Az űreszközök új helyzetükből ideálisan tudják meghatározni a Napból kiáramló részecsketömegek térbeli jellemzőit és pontos haladási irányát. Az alábbi felvételek a 2008.december 12-én és 13-án megörökített anyagkitörések felhőit mutatják. A következő időszakban a korábbiaknál lényegesen pontosabb előrejelzések várhatók a szondák révén.

Forrás: NASA

A 2008. december 12-én és 13-án megörökített koronakitörés (NASA)

Animáció a Nap működését figyelő STEREO-űrszondákról (NASA)

A két STEREO-űszonda nemcsak a kidodott részecsektömegek útját képes követni, hanem a Nap Földről látható oldalára még be sem fordult aktív felszíni területeket is azonosíthatja. Ezzel korábban előrejelezhetők az aktív régiók, és így a potenciális kitörések helye. Az űreszközök végső pozíciójukat 2011 februárjára, egymástól 180 fokra, tehát a Nap két átellenben lévő oldalán érik majd el.

Forrás: NASA

Fantáziarajz egy koronakitörésről, amelynek térbeli jellemzőit a STEREO adatai alapján határozták meg (Walt Feimer, NASA's Goddard Spaceflight Center)

Honlapajánló: tudasbazis.csillagaszat.hu

Forrás: MCSE
Új csillagászati honlapot indított a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE), az Educatio Kht., valamint a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara.

A http://tudasbazis.csillagaszat.hu címen elérhető honlapon csillagászati enciklopédia, kislexikon és oktatási segédletek mutatják be a csillagászati alapfogalmakat és nyújtanak segítséget iskolai tanároknak.