Jó hírek az új influenzavírus eddigi genetikai elemzéséről

Vágólapra másolva!
A feltehetőleg Mexikóból indult új influenzavírus eddigi genetikai vizsgálatai azt mutatják, hogy az eddigi összes fertőzést ugyanaz a vírustörzs okozta. Ez jó hír a védőoltás elkészítése szempontjából.
Vágólapra másolva!

A hírt az Egyesült Állomok egészségügyi hatósága jelentette be egy sajtótájékoztatón. A bejelentés szerint minden megvizsgált vírus minden génje 99-100%-ban azonos volt. Ez azt jelenti, hogy talán nem lesz nehéz kifejleszteni a védőoltást ellene. A szakemberek hat országból vizsgáltak mintákat.

Ugyancsak először számoltak be a vírus terjedési képességeiről, családokon belüli többszörös megbetegedések alapján. Eszerint az új vírus 25-30%-os hatékonysággal terjed, ami magas, de megfelel a szezonális influenzavírusok terjedési rátájának - írja a ScienceNews.

Az új vírus felszíni fehérjéinek kombinációja jól ismert (H1N1), de a különleges benne az, hogy a H-összetevő sertés-eredetű. Ez is oka annak, hogy egyelőre nem lehet megjósolni, hogyan viselkedik a jövőben: fertőzőképesebb lesz-e, esetleg gyengül. Az mindenesetre rossz előjel, hogy az 1918-as spanyolnátha (szintén H1N1-es vírus) viszonylag mérsékelten kezdett, de ősszel, a hűvösebb idővel "lendült bele".

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a legutóbbi, szezonális influenza elleni oltás nem véd az új vírus ellen, de megerősítették, hogy az új vírus érzékeny néhány antivirális szerre, amelyeket az első tünetek (hiretelen magas láz, köhögés, elesetség, végtagfájdalmak) megjelenése után 24 órával kell bevenni, hogy megakadályozzák a vírusszám növekedését.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a becslések szerint 3 hétbe telik, mire begyűjtik azt a vírusmintát, amely a legalkalmasabb lehet a védőoltás előállításához, ami újabb minimum 10 hetet vesz igénybe. A begyűjtés már megkezdődött, illetve rendelkezésre áll az úgynevezett vad típus is, amely napokon belül Magyarországra is megérkezik a vakcinagyártáshoz.