Backstreet Boys-ra táncoló kakadu - tényleg ritmusra táncolnak egyes madarak

Vágólapra másolva!
Eddig úgy hitték a tudósok, hogy csak az ember képes a zene ritmusának követésére, most azonban tudományosan is bizonyítást nyert, hogy néhány madár is figyelemre méltóan tehetséges táncos.
Vágólapra másolva!

Egyes papagájok szinte tökéletesen követik a zene ritmusát - testüket lengetik, bólogatnak és lábukkal verik a ritmust. A kutatók remélik, hogy az eredmények segíthetnek kideríteni, hogyan alakult ki a zenével való kapcsolatunk és maga a tánc.

Snowball (Hógolyó), a sárgabóbitás kakadu (Cacatua galerita eleanora) akkor tűnt fel a kutatóknak, amikor a YouTube internetes videóportálon láttak róla egy filmecskét. A felvételen Snowball hatalmas átéléssel emelgeti lábát, és fejét rázva bóbitáját lengeti a Backstreet Boys Everybody című slágerére. Hogy megbizonyosodjanak képességei felől, a kutatók "levizsgáztatták" a madarat. Kedvenc nótáját különböző tempókban játszották le neki, és eközben filmfelvételt készítettek róla. "Kockáról kockára elemeztük a videókat, és bebizonyosodott, hogy mozgásával az ütemet követte - a zene ütemének megfelelően gyorsított vagy lassított táncán. Igazán meglepő volt, hogy ennyire rugalmas" - mondta el a BBC internetes hírportálnak dr. Aniruddh Patel, a San Diego-i Idegtudományi Intézet munkatársa.

Snowball rázza

Egy másik kutatócsoport a Harvard Egyetemen Adena Schachner vezetésével szintén megvizsgálta Snowballt, és rajta kívül Alexet, egy jákópapagájt (Psittacus erithacus) is. "Új zenét játszottunk le Alexnek, hogy kizárjuk annak lehetőségét, hogy betanították volna" - magyarázza Dr. Schachner. "Meglepetésünkre Alex a számára ismeretlen zenére is táncolni kezdett, ütemre bólogatott." Bár Alex tánctudása nem ért fel a hajlongó és lábát emelgető Snowballéval, a felvétel elemzése során egyértelművé vált, hogy mozdulataival ő is a zene ritmusát követte.

A kutatók úgy vélik, a papagájok tánctudása egy másik, emberrel közös vonásukkal, a hangok tanulásával és utánzásával kapcsolatos. Szerintük az agynak az a része, amely lehetővé teszi az ember és egy maréknyi más faj - delfinek, énekesmadarak, elefántok és egyes cetfélék - számára a hangok tanulását és utánzását, lehet felelős a zene ütemére való mozgás képességéért is.

Feltevésüket igazolandó, állatokról szóló felvételek bőséges tárházához fordultak a kutatók - a YouTube-hoz. Az ezernél is több táncoló állatot mutató videó közül csupán harmincháromban mozogtak tényleg ritmusra a delikvensek. Dr. Patel elmondása szerint a tizenöt faj mindegyike hangtanuló volt - tizennégy papagáj és egy elefánt.

Mindkét kutatási eredmány a Current Biology című szaklapban látott napvilágot.