Tarlótüzektől homályos Oroszország - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Április végén Kelet-Európa és Délnyugat-Szibéria szántóvidékeit füst homályosította el; sok helyütt láthatóan ekkor égetik a tarlót. Érdemes megfigyelnünk: a tüzek ott a legsűrűbbek, ahol a felszín még nem zöld, hanem a csupasz talajtól barna színű.
Vágólapra másolva!

A felvételen Oroszország európai területének nagy része, a Fekete-tengertől Szentpétervárig és az északi tundravidékig látható, délnyugaton és délkeleten Ukrajnával, Belorussziával és Kazahsztán egy részével. Ezen a hatalmas, mindkét irányban 2000 kilométer kiterjedésű területen délről északra haladva többféle éghajlati területet érintünk.

Délen, a Fekete-tenger mellékén szubmediterrán a klíma, ott ilyenkor már igazi tavasz végi meleg uralkodik, a terület jellemző színe pedig a zöld. Fent, a kép északi szélén még havat találunk, a tavak egy része, így a hatalmas Ribinszki-víztároló is fehér színű, vagyis még jég borítja. Délebbre a hó már elolvadt, a talaj barna színe jelzi, hogy itt még nem indult meg a növények fejlődése, majd még délebbre ez a zóna fokozatosan vált át a már említett zöldebb vidékbe.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

Az automatikus tűzfelismerő eljárás a termális infravörös tartományban magas jelkibocsátású képpontokat válogatja ki. Az eljárás eredményeképpen a biztosan felismert tüzeket piros, a valószínűeket narancssárga szín jelöli. Jó látható, hogy a tüzek sűrűsége a barna szín által uralt zónában nagy, és egyáltalán nem érinti itt sem a sötétzöld színű erdővidékeket. A késő tavaszi vetés előtti tarlóégetést láthatjuk tehát (korábban a tüzek kisebb sűrűségben délebbre látszottak). A tüzeket nemcsak a felismerő eljárás által megadott jelek mutatják, hanem a légkör homályos jellege is. Ennyi tűz sok füstöt eredményez, a felszálló koromszemcsék pedig még a felhők kialakulását is elősegítik. A füst sűrűsödése a regionális légáramlás irányát is megmutatja, ahová pedig elér, ott kicsit homályosabb napsütésre és gyönyörű vörös napkeltékre, naplementékre számíthatunk.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét április 28-án rögízettük az ELTE műholdvevő állomásán.