Egy hónap alatt készülhet ellenanyag az új influenzára

Vágólapra másolva!
Hogyan lehetséges, hogy egyébként egészséges emberek egy részénél az influenzavírus csak enyhe, náthaszerű tüneteket okoz, másik pedig súlyosan megbetegszenek, esetleg meghalnak? Egy új felfedezés segíthet ennek megértésében, és a vírus elleni védekezés kidolgozásában. Napokon belül megkezdődik egy kísérleti ellenanyag elkészítése is.
Vágólapra másolva!

A philadelphiai gyermekkórházban (Children's Hospital of Philadelphia, Pennsylvania) tett felfedezés fontos lépés annak megértésében, hogy az influenzafertőzés miért okoz sokkal súlyosabb megbetegedést egyeseknél. A Journal of Leukocyte Biology című lap online kiadásában közölt tanulmány szerint az influenzavírus valósággal megbéníthatja az immunrendszer működését egyébként egészséges emberekben is. Ez az oka annak, hogy súlyos, bakteriális eredetű szövődmények (leggyakrabban tüdőgyulladás) alakul ki.

A kutatók súlyos influenzában szenvedő gyerekeket vizsgáltak. Eredményeik szerint az immunrendszer "lebénulásának" az az oka, hogy a sejtek felszínén lévő bizonyos molekulák (receptorok) nem reagálnak megfelelő módon a fertőzés során felszabaduló és a vérbe kerülő anyagokra (az úgynevezett citokinekre). Ezért nem indul be a normális immunválasz a másodlagos bakteriális fertőzések ellen. Ezt a folyamatot csak az influenzavírussal történő fertőződések körülbelül negyedénél tapasztalták, más (légúti megbetegedést kialakító) vírusoknál nem. A kutatók szerint részben ez az oka annak, hogy az influenzavírus sokak számára ma is igen súlyos fenyegetést jelenthet.

Forrás: AFP

Annyi bizonyos, hogy új terápiás lehetőségeket kell keresni az influenza ellen, és ez különösen sürgető egy olyan potenciálisan veszélyes vírusváltozatnál, mint amilyen most terjed a világban. Az elmúlt évek kutatásai ehhez megfelelő alapokat teremtettek, és néhány módszert most "élesben lehet kipróbálni".

Két amerikai laboratóriumba például napokon belül megérkeznek azok a vérminták, amelyek az új influenzavírus okozta fertőzésből már felépült emberekből származnak. Patrick Wilson (University of Chicago) és kollégái ebből a vérből fogják kivonni azokat a sejteket, amelyek ellenanyagokat (antitesteket) termeltek a vírus ellen.

Wilson és Rafi Ahmed (Emory University, Atlanta) tavaly a Nature-ben közölt tanulmányukban bemutatták, hogy minimális vérminta felhasználásával influenza elleni antitesteket lehet előállítani, mindössze egy hónap alatt.

Az amerikai egészségügyi hatóság múlt vasárnap felkérte a kutatókat, hogy módszerüket most próbálják ki "élesben is". "It's emergency science" - mondja Wilson, amit talán "vészhelyzet-tudományként" lehetne lefordítani. A chicagói és atlantai laboratóriumok mindenesetre már felkészülve várják a vérmintákat. Amint megérkeznek, kivonják belőlük az úgynevezett plazmasejteket, és ezeket felhasználva kezdenek célzott ellenanyagokat gyártani az új vírus ellen. Ha minden jól megy, néhány héten belül elkészülhet az új ellenanyag, amit a hatékonysági próbák után először diagnosztikai tesztekben alkalmaznának (a vírusfertőzöttség gyors kimutatására), aztán pedig terápiás szerként is.

Az orvostudomány messzire jutott az 1918-19-es nagy járvány óta, amikor még magát az influenzavírust sem ismerték. Vannak vírusellenes szerek, reális esély van ellenanyag elkészítésére, és néhány hónap alatt elkészülhet a védettséget adó vakcina is. Az influenzavírus azonban ma is veszélyes, gyorsan változik, ezért a legjobb védekezés egyelőre az, ha megróbáljuk elkerülni a fertőzést.

Simon Tamás