Megmutatta magát az első amerikai arcátültetett - a cikkben a nyugalmat megzavaró képek vannak

Vágólapra másolva!
Connie Culp arcát öt éve roncsolta szét egy puskalövés, amikor férje rálőtt. A 46 éves asszonyon öt hónappal ezelőtt arcátültetést végeztek el - egy elhunyt asszony szöveteit ütették át. Ezzel Connie Culp lett az első, akin ilyen műtéttel segítettek visszanyerni arcát az Egyesült Államokban. A cikkben a nyugalmat megzavaró képek vannak!
Vágólapra másolva!

Connie-t férje lőtte arcon 2004-ben, majd magával is végezni akart. Az asszonyt az arca közepén érte a lövés, szétroncsolta az orrát, az orcáit, a szájpadlását és az egyik szemét, s ami az arcából megmaradt, azt is elborították a lövedék maradványai, illetve a sebesüléskor megsérült csontok szilánkjai.

A Clevelandi Klinika plasztikai sebészei az elmúlt évek során 30 műtétet végeztek el Connie Culpon, a bordáiból pótolták az asszony arccsontjait, egyik lábszárából vett csonttarabbal felső állkapcsát, a combjából vett bőrt ültettek be arcába. A sorsdöntő beavatkozás 2008. december 10-én történt: egy 22 órás operáció során a Dr. Maria Siemionow vezette orvoscsoport Connie arcának 80 százalékát egy akkor elhunyt nő arcával pótolta. Az operáció során a felső szemhéjak, a homlok, az alsó ajak és az áll részeinek kivételével az egész arcbőrt átültették. Az összetett transzplantációs eljárás során az orr és az alsó szemhéjak bőrfelületét is kicserélték, és nemcsak bőrszövetet, hanem új izmokat, csontos részeket, artériákat, vénákat és idegeket is beültettek. Ez teheti lehetővé, hogy az új arc ne csak egy sima "maszk" legyen, hanem szinte teljes mértékben funkcióképes maradjon.

Forrás: AFP

Ez volt a negyedik arcátültetés a világon. Amerika második arcátültetését szintén a közelmúltban végezték el áprilisban Bostonban egy férfin. A világ első arcátültetésére 2005-ben Franciaországban került sor: Isabelle Dinoire-t saját kutyája támadta meg.

Connie Culp arca még kissé merev, ám képes beszélni, mosolyogni és érzi az ízeket, szagokat. Amint megfelelő lesz az arcában a vérkeringés és az idegek is működésbe lépnek, az arcán látható felesleges bőrt is eltávolítják az orvosok. Élete hátralevő részében alacsony dózisú immunszuppresszív szereket kell szednie, hogy meggátolják a beültetett szövetek kilökődését.

Forrás: AFP

Szintén a Clevelandi Klinikán ápolják Charla Nasht, azt az asszonyt, akit idén februárban egy csimpánzt támadott meg. Az állat leszakította a nő kezeit, orrát, súlyosan roncsolta ajkait és szemhéját.