Felfedezték a legidősebb területet a Földön

Vágólapra másolva!
Újabb vizsgálatok szerint az izraeli Negev-sivatag felszínének egy része körülbelül 1,8 millió éves. Ez viszonylag magas kor egy olyan dinamikusan változó bolygón, mint a Föld.
Vágólapra másolva!

A külső és belső erők állandóan átalakítják a Föld felszínét, amely állandóan megújul - ellentétben például a légkör nélküli és belül sem aktív Holddal. Ez a lemeztektonikai és üledékképződési folyamatok miatt az óceáni aljzatra is igaz. A Földön leginkább a tektonikusan inaktív sivatagokban őrződhet meg legtovább egy adott felszínrészlet.

Ari Matmon és munkatársai (Hebrew University, Jeruzsálem) arról számolnak be a GSA Bulletin legújabb számában, hogy a Negev-sivatag felszínének egy része körülbelül 1,8 millió éves. A kutatók szerint ez a jelenleg ismert legidősebb nagyobb felszínrészlet bolygónkon: körülbelül négyszer ősibb, mint a második legidősebb sivatagi felszín az amerikai Nevada államban.

A kutatók egy olyan izotópra alapozták kormeghatározásukat (Be-10), amely csak a felszínen keletkezik. A legidősebb ismert földi anyagok (kőzetek és ásványok) ennél jóval idősebbek, körülbelül 4 milliárd évesek.

A Föld ismert legidősebb felszínrészlete (forrás: Ari Matmon, Hebrew University)