Jane Goodall Budapestre látogat

2009.05.06. 12:20

Jane Goodall, a világ legismertebb főemlőskutatója, ENSZ-békenagykövet állandóan úton van, évente 300 napot utazik a világon, ebből rövidesen 2 napot Magyarországon tölt, filmet vetít, és előadást tart a Millenáris Parkban.

Goodall az 1960-as években utazott az afrikai Tanzániába, hogy vadon élő csimpánzokon végezzen megfigyeléseket. Kutatásai már néhány hónap után szenzációs eredményekre vezettek, egészen újszerű szemlélete és módszerei nyomán soha nem ismert információkkal gazdagította a tudományt. Az általa 1965-ben alapított Gombe-pataki Kutatóközpontban ma is folytatják a munkát, amely ezzel az egyik legrégebb óta folyamatosan zajló természetvédelmi kutatássá vált. 1977-ben jött létre a Jane Goodall Intézet (JGI), amely a föld legnagyobb, a csimpánzok kutatásával és védelmével foglalkozó szervezete. (Jane Goodall életéről bővebben korábbi cikkünkben olvashat, a tavaly vele készített interjúnkban életéről, tapasztalatairól mesél.)

Jane Goodall figyelme a főemlőskutatás mellett az Afrikában töltött évtizedek alatt egyre inkább az állatvilág és élőhelyének együttes védelme felé fordult. A Jane Goodall Intézet helyi közösségekben ismeretterjesztő, oktató munkát végez, programjaival egyaránt szolgálva humanitárius és környezetvédelmi célokat. Roots and Shoots (Rügyek és gyökerek) nevű, gyerekeket és fiatalokat összefogó képzési és nevelési programja a világ 87 országában, 6500 helyi csoportban, több mint 100 ezer gyermekkel foglalkozik.

Forrás: Rügyek és Gyökerek Egyesület

A mostani budapesti látogatás alkalmával május 16-án a Cinema City Aréna Plaza IMAX mozijában vetítik csimpánzokról szóló, Jane Goodall's Wild Chimpanzees című filmjét. A vetítés előtt Goodall személyesen mesél életéről és jelenlegi munkájáról. A jegybevétel egy részét jótékony célra fordítják: a magyarországi fiatalok környezettudatos nevelését, illetve afrikai oktatási programokat támogatnak.

A magyarországi Rügyek és Gyökerek Egyesület munkájával, hazai és nemzetközi állat-örökbefogadási programjaival május 17-én a Millenáris Parkban ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol Goodall könyvei mellett egyéb környezettudatos ajándékokat is vásárolhatnak, délután 5 órától pedig meghallgathatják Goodall előadását. A rendezvény ingyenes és mindenki számára nyitott, ezért érdemes minél előbb regisztrálni az egyesület weboldalán.