Vágólapra másolva!
Élelmet rabló, szervezett útonállók azok a legyek, amelyekről Alex Wild illinois-i rovarkutató mutatott be lenyűgöző felvételeket fotóblogjában.
Vágólapra másolva!

A szerző az elmúlt nyáron a dél-afrikai St. Lucia óceánparti erdeiben kirándulva figyelt fel egy igen különös jelenetre. Egy akácfa törzsén Crematogaster-hangyák menetére csapott le a Milichia patrizii fajhoz tartozó legyek egy csapata.

Szabad szemmel Wild annyit látott, hogy a hangyáknál alig nagyobb, apró szürke legyek kiragadnak egyet-egyet a hangyák sorából, odaszögezik a fa törzséhez, majd, néhány másodperc múlva az útjára engedik az áldozatot. Fényképezőgépének lencséjén keresztül nézve derült fény arra, mi is történik valójában: a legyek csápjaiknál fogva megragadják a hangyákat, ami öklendezést vált ki belőlük - a legyek pedig épp erre az élelmre várnak, amiatt támadnak a hangyákra.

Forrás: Alex Wild

Bár a mechanizmus részletei még nem világosak, Alex Wild szerint a legyek a hangyák természetes viselkedésének egy lényeges mozzanatát használják ki, a hangyák ugyanis hasonló mozdulatokkal veszik rá társaikat, hogy az élelmet felöklendezve továbbadják egymásnak.

További képek és részletek angolul Alex Wild blogjában.