A Szaturnusz és környéke - válogatás a legszebb képekből

Vágólapra másolva!
A Cassini-űrszonda 2004 nyarától kering a Szaturnusz körül. A 2010-ig meghosszabbított küldetésben 21 újabb elhaladást terveznek a Titan mellett és hét randevút az Enceladussal - utóbbiak közül két alkalommal csak 25 kilométer választja majd el a szondát a hold felszínétől.
Vágólapra másolva!

A Cassini-űrszonda 2004-ben érkezett meg a gyűrűs bolygóhoz. Az eredetileg tervezett négyéves program lezárásakor, 2008 júniusában a küldetést legalább 2010-ig meghosszabbították. A Cassini Equinox missziónak nevezett hosszabbítás egyik célja, hogy a bolygó 2009 augusztusi napéjegyenlősége környékén is megfigyeléseket végezzenek. Ekkor a Szaturnusz gyűrűrendszere, valamint holdjainak pályasíkja pontosan a Nap felé mutat - a szakemberek ezt a ritka geometriai helyzetet használnák ki egyedi megfigyelések végzésére.

Válogatás az eddigi legszebb felvételekből

A Cassini a gyűrűrendszer síkja felett haladva készítette az alábbi képet. Egyaránt megfigyelhető a gyűrűknek a bolygó korongjára, valamint a korongnak a gyűrűrendszerre vetett árnyéka. A látványos mozaikot 36 fotóból állították össze, amelyeket az űreszköz 2007. május 9-én, a bolygótól 1,1 millió kilométer távolságból, összesen két óra alatt rögzített.

Forrás: NASA, JPL,SSI

(Forrás: NASA, JPL, SSI)

Nézze meg a Szaturnuszt hétvégén!

Ezekben a napokban kora este még megfigyelhető a gyűrűs bolygó az Oroszlán csillagképben. A Magyar Madártani Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület május 8. és 12. között több tucat helyszínen várja az érdeklődőket esti madárdallal, valamint a gyűrűs bolygó és a Hold távcsöves látványával. További információk az alábbi honlapon olvashatók.

Ajánlat: Az Oroszlán és a Szaturnusz az égen