Az apró termetű hobbitok (Homo floresiensis), amelyek csontvázára 2003-ban bukkantak az indonéziai Flores szigetén, korábban ismeretlen emberi faj képviselői - állítják két tanulmány szerzői, akik a Nature-ben számoltak be eredményeikről.

Az egy méter magas, 30 kilogrammos hobbitok vadásztak, képesek voltak a szerszámkészítésre és a tüzet is ismerték. Agyuk térfogata a modern ember agyának harmadát tette ki, akkora volt, mint a csimpánzoké. Mintegy nyolcezer évvel ezelőtt tűntek el Flores szigetéről. A megtalált fosszíliák 18 ezer évesek.

A "Floresi ember" felfedezése óta megosztja a tudósokat. Egyesek szerint a Homo erectus (a "felegyenesedett ember") leszármazottai, s az évezredek során a természetes kiválasztódás során csökkent testméretük és agytérfogatuk, ezzel alkalmazkodtak a hobbitok szigetük korlátozott természeti erőforrásaihoz. Más tudósok szerint ez az evolúciós "zsugorodás", amely egyébként jól dokumentálható a szigetek állatvilágán, nem magyarázhatja meg a hobbitok aprócska agyát. Meggyőződésük szerint az egyetlen logikus magyarázat, hogy az a maroknyi csoport, amelynek csontjait meglelték Flores szigetén, egy genetikai eredetű fejlődési rendellenességben, mikrokefáliában szenvedett, ami az agy kórosan kicsiny, gyengeelméjűséggel járó méretében nyilvánul meg. Voltak olyan vélemények is, hogy a hobbitok "rendellenességét" a pajzsmirigyhormon hiánya okozta.

A New York-i Stony Brook University kutatói William Jungersszel az élen a hobbitok lábát vizsgálták, amely bizonyos értelemben "nagyon is emberi". Az öregujj a többi lábujjal párhuzamosan helyezkedett el, az ízületeik pedig lehetővé tették, hogy a lábujjak kinyúljanak, ahogy a hobbitok teljes súlyukkal a lábfejükre nehezedtek: ez a mechanizmus ismeretlen az emberszabású majmok esetében.

Sok vonatkozásban azonban a "Floresi ember" lábfeje primitívebb volt, mint a modern emberé: lényegesen hosszabb, az öregujj pedig igen kicsi, viszont a kisujj hosszabb. A lábfej statikai szerkezete inkább a csimpánzéra hasonlít.

A legutóbbi kenyai régészeti leletek tanúsága szerint a "modern lábfej" mintegy másfélmillió évvel ezelőtt alakult ki, legnagyobb valószínűséggel a Homo erectusnál. Ebből kiindulva, hacsak a hobbitok az idők során nem fejlődtek vissza, a Floresi ember és a "kiegyenesedett" ember útja jóval korábban kellett, hogy szétváljon.

William Jungers és munkatársai ebből azt a következtetést vonták le, hogy nem a Homo erectus lehetett a hobbitok őse, hanem az emberfélék családjának egy másik képviselője, amelynek elterjedése Délkelet-Ázsiában mindmáig feltáratlan. Akárhogy is van, az amerikai kutatók szerint a hobbitok egy különálló, eddig ismeretlen faj képviselői, ez viszont még mindig nem magyarázza meg aprócska agyukat.

Eleanor Weston és Adrian Lister, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatói Madagaszkár szigetén talált ősvízilovak koponyáit hasonlították össze szárazföldi fajtársaikéval. A tudósok legnagyobb meglepetésére a szigeti lét "zsugorító" hatása sokkal nagyobb volt, mint korábban lehetségesnek tartottak. "Bármi is legyen a magyarázat a Homo floresiensis testméretéhez képest apró agyára, a szigeti lét zsugorító hatása szerepet játszott az evolúcióban" - írták a brit kutatók tanulmányukban.

Ajánlat: Hobbitoktól tanulhattak valaha az emberek