Emberi evolúció: titkos hiányzó láncszemet mutat be a BBC

Vágólapra másolva!
A Daily Mail című brit lap értesülései szerint május 19-én mutatják be New Yorkban azt a leletet, amely kulcsfontosságú hiányzó láncszem az ember kialakulásához vezető evolúciós úton.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a BBC Sir David Attenborough vezetésével már elkészítette az erről szóló filmet is, de ez egyelőre "szupertitkos" (top secret). Az újság amerikai forrásokra hivatkozva mégis közöl néhány dolgot, amelyek közül a leglényegesebb, hogy egy ősi főemlős nagyon jó állapotban megmaradt csontvázát mutatják majd be. Ez a már kihalt állat a mai lemurokhoz hasonlított, és az úgynevezett Adapidae rendszertani családba tartozott.

Az adapidák 55 és 34 millió éve az egész Földön elterjedtek. A filmben állítólag az első teljes adapida-csontvázat mutatják majd be a nagyközönségnek, és erre alapozva azt állítják, hogy ebből a csoportból indult az a leszármazási vonal, amelyből a ma élő majmok, emberszabású majmok és az emberfélék is kifejlődtek.

A Daily Mail szerint a BBC filmje egy olyan tudományos cikken alapul, amely a Public Library of Science-ben jelenik majd meg. A Daily Mail még egyéb részleteket is közöl, de a lelettel kapcsolatos pontos információkról a szakmai cikk megjelenése után számolunk majd be olvasóinknak, várhatóan május 19-én.