Vágólapra másolva!
A dohányzás valószínűleg felpörgeti a "zsírlebontó" géneket - állítják új tanulmányukban amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Számos elmélet létezik annak magyarázatára, hogy miért híznak el az emberek, ha abbahagyják a dohányzást. Egyesek szerint a leszokás után javul az érintettek étvágya, és a szükségesnél több kalóriát vesznek magukhoz. Más kutatók szerint a nikotin fokozza a szervezet anyagcseréjét, ily módon a leszokás után lelassul a metabolizmus, a felesleges kalóriák pedig plusz kilókat eredményeznek.

A New York-i Cornell University Weill Medical College kutatói kiderítették, hogy az egészséges dohányosoknál magasabb az AZGP1 jelű gén aktivitása a légutakból vett sejtekben, mint a nemdohányzóknál. Mivel a feltételezések szerint ez a gén fontos szerepet játszik a lipidek (zsírok) lebontásában, valamint a testsúlykontrollban, ez a felfedezés részben megmagyarázhatja, hogy miért híznak el az emberek, ha leszoknak a dohányzásról.

Nem lehet azonban a leszokás utáni elhízásért pusztán a géneket okolni. "A dohányzás és a testsúly közötti összefüggés ennél sokkal összetettebb, a folyamatban olyan módosító tényezők is szerepet játszanak, mint a diéta vagy a testedzés" - hangsúlyozták a kutatók, akik vizsgálataikról a Chest nevű folyóirat májusi számában számoltak be.