Soha ennyi madárfaj nem volt még veszélyben

Vágólapra másolva!
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a BirdLife International madárvédő szervezet frissítette a fajok veszélyeztetettségét minősítő Vörös Listát, és úgy találták, hogy minden eddiginél több, 1227 madárfaj fennmaradása van veszélyben.
Vágólapra másolva!

Ez a több mint 1200 faj a Földön élő madárfajoknak összesen 12 százalékát teszi ki, s közülük 192 a súlyosan veszélyeztetett, kihalófélben lévő fajok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy ha a jelenlegi helyzetük nem változik, legalább 50 százalék eséllyel halnak ki 10 éven vagy három generáción belül.

Egy 2005-ben felfedezett dél-amerikai kolibri, az Eriocnemis isabellae korábban például sosem szerepelt még a Vörös Listán, s most egyből a súlyosan veszélyeztetett besorolást kapta meg. Kolumbiában, a Serranía del Pinche hegy felhős, örökzöld erdeiben él, természetes élőhelye mindössze 1200 hektár, ami évről évre csökken a kokacserje-termesztés miatt.

Az Etiópiában előforduló pacsirta, a Heteromirafra sidamoensis lehet az első olyan madárfaj, amely az ember területhasználatának megváltozása miatt pusztul ki az afrikai kontinensen. A faj mostanáig veszélyeztetett státuszú volt, most került át a súlyosan veszélyeztetett kategóriába.

Forrás: Greg Davies/IUCN

A Heteromirafra sidamoensis pacsirta Etiópiában honos

Véletlen egybeesés Charles Darwin születésének 200. évfordulójával, hogy az egyik galapagosi pintyfajt, a közepes rovarevő fapintyet (Camarhynchus pauper) is idén sorolták át a kihalófélben lévő fajok közé. A madár fennmaradását részben egy a szigetekre behurcolt parazita légyfaj veszélyezteti, amely rontja az állatok szaporodási esélyeit.

Forrás: Lucy Garrett/rarebirdsyearbook/IUCN

Mauritiusi fodi - áttelepítették

Összesen 9 madárfajt kellett a komoly veszélyeztetettség miatt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolni, de hat olyan faj is van, amit ebből a kategóriából visszaminősítettek veszélyeztetetté, ezeknek a helyzete a korábbiakhoz képest javult. Ide tartozik például a barnahasú amazília (Amazilia castaneiventris), a Kaempfer-toditirannusz (Hemitriccus kaempferi) és a chatham-szigeteki viharmadár (Pterodroma axillaris). A Brazíliában élő koboldkék Lear-ara (Anodorhynchus leari) egyedszáma a komoly helyi és nemzetközi védelemnek köszönhetően az elmúlt időkben megnégyszereződött, s úgy tűnik, a mauritiusi fodi (Foudia rubra) is megmenekült a közvetlen veszélyektől egy ragadozómentes szigetre való áttelepítés következtében.

Forrás: Andy and Gill Swash/WorldWildlifeImages/IUCN

A koboldkék Lear-arák megmentése sikertörténet

A Vörös Lista kategóriái

  • Kipusztult (Extinct) - már az utolsó ismert példánya is elpusztult
  • Vadon kipusztult (Extinct int the wild) - a fajnak csak emberek által tartott, mesterségesen, fogságban vagy termesztésben élő egyedei léteznek
  • Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered) - a kipusztulás közvetlen közelébe került, kihalófélben lévő fajok
  • Veszélyeztetett (Endangered) - fajok, amelyeket a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben már a közeli jövőben biztosan a kihalás veszélye fog fenyegetni
  • Sebezhető (Vulnerable) - fajok, amelyek a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben előreláthatólag a kihalás szélére fognak kerülni
  • Mérsékelten veszélyeztetett (Near Threatened) - potenciálisan veszélyeztetett fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye, de védelem nélkül előreláthatólag a veszélyeztetett fajok közé kerülnek
  • Nem veszélyeztetett (Least Concern) - elterjedt fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye
  • Adathiányos (Data Deficient) - fajok, amelyekről nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat

A Vörös Listán nem szereplő fajok

  • Fosszilis (Fossil) - főleg megkövült maradványokból ismert élőlények. Általában a 10 ezer évnél régebben kihalt fajok
  • Régen kihalt (Prehistoric) - a 16. század előtt kihalt fajok
  • Közönséges (Secure) vagy háziasított (Domesticated) fajok