Vágólapra másolva!
Bár számos emlősfajnál igen gyakori a fiatal egyedek legyilkolása, az erős szociális kötődéseikről ismert cetfajok esetében erre eddig csak kétszer láttak példát, palackorrú delfinek között. Egy nemzetközi tengerbiológiai folyóiratban újabb esetről közöltek meghökkentő beszámolót.
Vágólapra másolva!

A parti delfinek (Sotalia fluviatilis) a többi cetféléhez hasonlóan csapatokban élnek. Az Amazonas-medence folyóiban és az Atlanti-óceán partmenti vizein egyaránt honosak, Brazíliától Nicaraguáig. A kifejlett hímek gyakorta viselkednek egymással agresszívan a párzási időszakban, de azt, hogy borjakkal szemben is erőszakosak lennének, korábban nem sejtették a kutatók. Egészen addig, amíg 2006 decemberében brazil és chilei tengerbiológusok parti delfinek soha nem látott viselkedésének voltak szemtanúi a brazíliai Sepetiba-öbölben. Megfigyelésükről a Marine Mammal Science című szakfolyóirat idei áprilisi számában közöltek tanulmányt.

December 5-ének reggelén az öböl csendes vizében hat kifejlett parti delfin közeledett egy anyaállathoz és újszülött borjához. Kettő közülük azonnal elválasztotta egymástól az anyát és kicsinyét. A nőstény igyekezett borja mellett maradni, de a csapat tagjai farokuszonyaikkal erős ütéseket mértek rá. A kutatók látták, amint a nőstény hasával felfelé a felszínre emelkedik, amivel két dolgot jelezhetett: megadja magát, illetve nyitott a hímek szexuális közeledésére.

Eközben tőlük négy méternyire a két kifejlett állat végzett a borjúval: uszonyaikkal verték, a víz alá nyomták, majd a levegőbe repítették - a borjúnak nem volt menekvés, kimerülten, irányvesztetten próbált tovaúszni. Néhány nappal később a kutatók látták még az anyát, ám a borjúnak nyoma veszett, minden bizonnyal halálos sérüléseket szenvedett a támadásban.

"Nehéz lenne megmondani, hogy szándékosan ölték-e meg a borjút, vagy csak játszani akartak volna egyet. Az viszont egyértelmű, hogy tudatosan választották el az anyjától. Akármi is a magyarázat, először láttunk efféle agressziót" - nyilatkozta az esetről Mariana Nery, az eset egyik megfigyelője.

Egyes emlősfajoknál - például az oroszlánoknál - nem ritka, hogy a hímek megölik a kölyköket azért, hogy a nőstények újra fogamzóképes állapotba kerüljenek. Tény, hogy borjuk elvesztése után a delfinnőstények néhány napon belül újra fogamzóképesek, elképzelhető tehát, hogy ugyanez a jelenség áll a fent leírt eset hátterében is - magyarázza Nery.