Bemutatjuk az új európai űrhajósokat

Vágólapra másolva!
Megnevezték azt a hat európai személyt, aki a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhat, és ideális esetben a tervezett európai űrhajó pilótája lehet - sőt a távoli jövőben akár a Holdra is eljuthat.
Vágólapra másolva!

Összesen 8413 jelentkező közül választották ki azokat a személyeket, akik az Európai Űrügynökség (ESA) űrprogramja keretében a világűrbe juthatnak. Az ESA tavaly kezdődött válogatásán a legjobban ők szerepeltek, és nemsokára a Föld körüli pályára juthatnak:

  • Samantha Cristoforetti (Olaszország)
  • Alexander Gerst (Németország)
  • Andreas Mogensen (Dánia)
  • Luca Parmitano (Olaszország)
  • Timothy Peake (Nagy Britannia)
  • Thomas Pesquet (Franciaország)

Az első európai űrhajósváltogatásra 1992-ben került sor. A most kijelölt hat személy nem csak az ESA szervezésével juthat az űrbe, elméletileg az Olasz Űrügynökség (ASI) és a NASA közötti megállapodás során is van lehetőség utazásra.

Forrás: AFP

Balról jobbra a francia Thomas Pesquet, a brit Timothy Peake, az olasz Luca Parmitano, a dán Andreas Mogensen, a német Alexander Gerst és az olasz Samantha Cristoforetti egy sajtótájékoztatón az ESA párizsi központjában

A hat kiválasztott személy között egy brit űrhajós is szerepel, ami azért érdekes, mivel Nagy Britannia az ESA-n belül szorosan nem vesz részt az emberes űrhajózási programban. A legtöbb jelentkező egyébként Franciaországból (22,1%) volt, a többi ország aránya pedig az alábbiak szerint alakult: Németország (21,4%), Olaszország (11,0%), Nagy Bitannia (9,8%), Spanyolország (9,4%). Az összes jelentkező között 16% volt a hölgyek aránya. Mint arról korábban írtunk, hazánk még nem csatlakozott az ESA-hoz, ezért magyarok nem jelentkezhettek - noha az ESA-tagsághoz szükséges kimagasló szakmai munka folyik már évek óta hazánkban, a Magyar Űrkutatási Iroda koordinálásával.

A most kiválasztott űrhajósok elsősorban a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén fognak dolgozni, főleg az európai Columbus modulban zajló tudományos kísérletekben működnek majd közre. Felkészülésüket hamarosan megkezdik a Cologne-ban lévő kiképző központban. A tervek alapján legkorábban 2013-ban repülhetnek az első szerencsések.

Mindezek felett nem kizárt, hogy ha a jelenlegi ATV európai teherűrhajónak ember szállítására alkalmas változata is készül, akkor a legszerencsésebbek az ESA űrhajójában pilótaként is a világűrbe juthatnak. A távlati lehetőségek között még a Hold elérése is felmerül.