Bandákba verődnek az ifjú hollók

Vágólapra másolva!
A fiatal hollók néha csapatokba verődnek, hogy elcsenjék a felnőtt madarak zsákmányát. Az egyébként magányos állatok azért változtattak viselkedésükön, mert így előnyhöz juthatnak - vélik norvég kutatók.
Vágólapra másolva!

Walesben gyakorta látni akár harminc fiatal hollót, ahogy csapatosan kutatnak táplálék után. A norvégiai Trondheim Műszaki és Tudományegyetemének (NTNU) biológusa, Jonathan Wright brit kollégájával, az exeteri egyetemen dolgozó Sasha Dall-lal figyelte meg a wales-i madarakat.

Azon a vidéken gyakran eszegetnek elhullott juhok teteméből a hollók. Amennyiben egy hollópár ilyen lakomára lel, vérmesen őrzi az éhes fajtársakkal szemben. A fiatalok így még egy aprócska húscafathoz sem igen juthatnak hozzá.

A fiatal hollók esténként alvócsoportokba tömörülnek, napközben azonban általában magányosan kóborolnak. Wright és Dall Walesben megfigyelt egy nagyjából kétszáz madarat számláló éjjeli csapatot. Felfedezték, hogy azok a madarak, amelyek nappali felderítő repüléseik alkalmával elhullott állatra bukkantak, egyes fajtársaiknak bizonyos repülési manőverekkel "elmesélték" a hírt. Másnap a hírnökök hat-hét segítővel tértek vissza a tetemhez - hogy a helyszínen elüldözzék a terület tulajdonosait a terített asztaltól. Ez így folytatódott a következő napokban, míg a tetemet teljesen el nem fogyasztották.

További vizsgálatok során azt is kiderítették a kutatók, hogy egyes fiatal hollók állandó bandákba álltak össze, és naponta együtt kutattak egy bizonyos területen táplálék után. "Csoportosan könnyedén elhessegettek egy hollópárt egy tetem mellől, és nem kellett maguk elé engedniük más fajtársakat sem" - magyarázták a kutatók.