Milliónyi pillangó árasztja el Európát a napokban. A bogáncslepke Észak-Afrikában kel ki, és minden évben megteszi ezt az utat - ilyen sokan azonban régóta nem érkeztek. Magyarországon több helyen, például Kecskeméten is látták már rajaikat. 

Nagy-Britanniában egy hete kezdődött az invázió, azóta a szigetországban mindenütt megjelent a bogáncslepke (Vanessa cardui) a legmagasabb hegyektől, a legsűrűbb erdőkön át egészen London kellős közepéig. Percenként ötven érkezését jegyezte fel a Natural England rezervátum személyzete a norfolki parton, ahol összesen tizennyolcezer példányt számláltak.

Németországba már hamarabb eljutott a narancsszínű, fekete-fehér pettyes pillangó: Bajorországban és Baden-Württembergben két hete jegyezték érkezését. Több mint háromszáz helyszínről figyeltek meg huszonötnél több egyedet egy napon belül, tizenöt helyszínen pedig ezernél is több pillangót láttak egy nap. Egyenesen az évszázad eseményének nevezi a jelenséget Reinart Feldmann, a lepkék németországi monitoringját koordináló Helmholtz Környezetkutatási Központ kutatója. A rovartudósok (entomológusok) egyetértenek abban, hogy ötven éve nem láttak ekkora inváziót. A tarkalepkefélék családjába tartozó bogáncslepke azért indul hosszú útjára Észak-Afrikából, mert a szárazság miatt ott nyáron nem talál táplálékot.

Idén már a tél végén sejteni lehetett, hogy ismét rengeteg pillangóra lehet számítani. Egy spanyol kutató, Constanti Stefanescu százezrével látta őket kikelni Marokkóban, február közepén, miután a bőséges téli csapadék elősegítette a hernyó tápnövényének csírázását. A kedvező szelek segítségével már áprilisban elérték Spanyolországot a lepketömegek. "Minden jel arra utal, hogy ez lehet minden idők legnagyobb inváziója" - mutatott rá Martin Warren, a brit Butterfly Conservation szervezet igazgatója.

Forrás: wikimedia.org

A bogáncslepke utolsó nagy invázióját 1996-ban regisztrálták

Természetesen hazánk sem marad ki a kontinensméretű eseményből, Magyarországra valószínűleg délnyugati irányból érkeztek meg a bogáncslepkék- mondta el az [origo]-nak Ilonczai Zoltán lepkekutató. A szakember elmondása szerint három héttel ezelőtt Prága belvárosában láttak ezres rajokat például a Vencel téren, az elmúlt héten pedig Kecskeméten és környékén repültek hatalmas egyedszámban, de a Bakonyban és a Balaton környékén is látták a színpompás lepkék tömegeit. Az állat nem okoz nagy kárt: a kifejlett lepkék nektárt szívogatnak, a hernyó fő tápnövénye - ahogy a faj neve is mutatja - a bogáncs és más, gyakori növények. Az Európában született új generáció ezeken él, mielőtt augusztusban átváltozik lepkévé, és szeptemberben Afrikába repül. A bogáncslepkék hullámszerű megjelenése természetes jelenség, amit az vált ki, ha az afrikai területeken, ahol kikelnek, jó klimatikus viszonyok uralkodnak.

A bogáncslepke a nimfalepkék vagy főlepkék (Nymphalidae) családjába tartozik, a közismert nappali pávaszemnél kicsivel kisebb, hegyesebb szárnyú lepke, szárnyainak színe narancssárgás, fonákja szürkésbarna.