Indul az agyvisszaszívás: hazatérnek világhírű magyar kutatók

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia június 2-án mutatta be azt a hat kutatót, akik a most indult Lendület Fiatal Kutatói Programban legalább 5 évig Magyarországon folytatják munkájukat, és itthon alapítanak kutatócsoportot.
Vágólapra másolva!

A kutatók, illetve az őket fogadó intézetek támogatására évi 240 millió forintot különített el az MTA a saját költségvetéséből, ötéves időtartamra. A kutatási sikere esetén azonban már három év után véglegesíthetik a kutatócsoportot az MTA kutatóhálózatában.

A kutatók között van kutatóorvos, biológus, agykutató, nyelvész, fizikus-csillagász és matematikus, akik fiatal koruk ellenére mindannyian szakterületük nemzetközileg elismert szaktekintélyei. Kutatásaik tárgyai között találjuk a ráksejtek áttétképzésének mechanizmusát, az antibiotikumnak ellenálló baktériumokat, a memóriazavarokat, a digitális titkosítást és a Földön kívüli élet keresését.

A programról és a díjazottakról részletes, képes anyagot olvashatnak rovatunkban június 3-án, kedden.

Az öt kutató neve és az őket befogadó intézetek:

Buday László, MTA SZBK Enzimológiai Intézet

Kiss László, MTA CSKI

Marcus Kracht, MTA NYTI (a német származású kutató felesége magyar)

Papp Balázs, MTA SZBK Biokémiai Intézet

Szabadics János, MTA KOKI

Tardos Gábor, MTA Rényi Intézet

Forrás: [origo]

Az MTA keretéhez további 2-5 millió forintos egyéni felajánlással járult hozzá a Richter Gedeon NyRt., a Trigranit Development Corporation, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége és az Aquincum Institut of Technology.