New Yorktól a Nagy-tavakig - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok keleti partján és Kanada kapcsolódó területeit kora nyári zivatarok és parti ködök felhői közt tekinthetjük meg műholdképünkön.
Vágólapra másolva!

A két ország határát a felvétel nyugati részén látható nagy tavak (az öt nagy tó közül kettő: a nyugati Erie és az északkeletebbi Ontario) jelentik.

E tavak vízszintje nem azonos, az Erie-tó vize magasabban hullámzik, és ahogy lefolyik észak felé, a két tó közti természetes vízlépcsőt a híres Niagara-vízesés alkotja. A tavak vize a Szent Lőrinc-folyón át az Atlanti-óceánt táplálja, magának a folyónak csak a hosszú tölcsértorkolata látszik a felhők közt. Az Ontariótól északra egy időjárási frontrendszer örvénylő felhőzete látható.

Forrás: ELTE

A felvétel kierjedése 1300x1500 kilométer

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Ugyanehhez a frontrendszerhez csatlakozik az Egyesült Államok atlanti partja és a Nagy-tavak közti felhősáv is, amely azonban szerencsésen nem fedi le a tavak mentén elterülő zöld mezőket, sem pedig a partvidék nagyvárosait. A térség legnagyobb városa, New York így is felhőhatáron van: a tenger irányából megtorlódó köd határa épp a város szélén húzódik.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele május 31-én készült.

Az ELTE műholdvevő állomása egy alkatrész meghibásodása miatt átmenetileg nem üzemel, ezért a felhasznált MODIS-felvételt a NASA adatbázisából töltöttük le. A MODIS-vevő javításának időpontja a magyar űrkutatás finanszírozását jelentő ezévi pályázatok eddigi elmaradása miatt jelenleg nem becsülhető meg.