Vágólapra másolva!
Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".
Vágólapra másolva!

A technológia segítségével a cipőt viselő ember a bolygó bármely pontján kilenc-tíz méteres pontossággal azonosítható lesz - mondta Andrew Carle, a George Mason Egyetem kutatója, a program tanácsadója. Szerinte az Alzheimer-kórral érintett emberek hatvan százaléka állapota romlásával legalább egyszer "elkóborol", sokan többször is.

A cipőket a GTX elnevezésű, miniatűr helymeghatározó rendszereket gyártó cég és az Aetrex Worldwide cipőgyártó fejleszti. Carle úgy véli, azért hasznos, hogy a mini-GPS-t a cipőbe szerelik be, mert a leépüléstől szenvedő páciensek általában minden idegen tárgyat eltávolítanak magukról, ismerős ruhadarabjaikhoz azonban a tapasztalatok szerint ragaszkodnak.

A cipőbe rejtett eszköz segítségével mintegy láthatatlan védőhálót vonhatnak a viselő otthona köré, és amikor azt elhagyja a páciens, a rendszer riasztást küldhet a hozzátartozó mobiltelefonjára vagy számítógépére. A GPS-cipő első példányait várhatóan az év utolsó negyedében tesztelik.