Az újszülöttek is elvont fogalomként értelmezik a számokat

Vágólapra másolva!
Velünk született lehet a képesség, hogy elvont fogalomként gondoljunk a számokra. Úgy tűnik, már a néhány órás újszülöttek is rendelkeznek ezzel az adottsággal - állítják kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) friss számában.
Vágólapra másolva!

Az elvont numerikus gondolkodás annak képessége, hogy a számokat a maguk valójában, tárgyiasult dolgoktól függetlenül tudjuk értelmezni. Demonstrálható például azzal, hogy az ember adott számú tárgyat ugyanannyi hanghoz tud kötni, függetlenül attól, melyek azok a tárgyak és hangok.

Veronique Izard, a Harvard Egyetem munkatársa kollégáival 16 újszülöttet vizsgált, akiknek kora 7 és 100 óra között volt. Minden babának lejátszottak egy 2 perces hanganyagot, amelyen kiejtett szótagokat rögzítettek, olyanokat, mint "ra ra ra ra me me me me". Ezután elvont geometriai dolgok képeinek sorát mutatták nekik, miközben a háttérben szólt a hanganyag. A képeken egy-egy dologból éppen annyi volt, mint egy-egy szótag ismétlődési száma.

A kutatók szerint 16 újszülöttből 15 jellemzően hosszabb ideig figyelte azt a képet, amelyen az adott szótag ismétlődésével megegyező számú objektum látszódott. "Ez azt jelenti számunkra, hogy a babák pár órával születésük után rendelkeznek a számok elvont értelmezésével, amely hang- és vizuális ingerekre egyaránt érvényes" - magyarázta Izard a New Scientist tudományos-ismeretterjesztő magazinban.

A tanulmány elején a vizsgálni kezdett újszülöttek nem működtek mindig együtt. A kutatók 50 babával sikertelenül "próbálkoztak", mert a kicsik közben elaludtak vagy éppen nyűgösek lettek.