A Hawaii-szigetek - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A földköpenyben kialakult erős feláramlás tetején, egy úgynevezett forró ponton hatalmas vulkánok keletkeznek az óceán közepén. Ahogy a kőzetlemez vándorol e pont felett, egész szigetcsoportok jöhetnek létre. Így született meg Hawaii, amelynek legérdekesebb vulkánja a forró pont felett folyamatosan működő Kilauea.
Vágólapra másolva!

Vulkánok általában a kőzetburok lemezeinek határain keletkeznek, ahol a földköpeny és/vagy az alábukó kőzetlemez anyaga megolvadva könnyen a felszínre juthat. Van azonban Földünkön néhány hely, amelyeket a geofizika forró pontnak (idegen szóval: hotspot) nevez. Itt nem a lemezszegélyekhez, hanem a földköpeny anyagának gyors feláramlásaihoz kapcsolódik a tűzhányótevékenység. Ezek közül talán a leghíresebb a Csendes-óceán közepén található Hawaii.

A láva a forró ponton állandóan fortyog; a szigetcsoport legaktívabb vulkánja a folyamatosan működő Kilauea, amelyről nemrégiben az Atlantis űrrepülőgép fedélzetéről készült felvételeket is bemutattunk.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 550x550 kilométer

Töltse le a képet feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A nyolc nagyobb és számtalan kisebb vulkáni szigetből álló lánc a XIX. század vége óta az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik. Északnyugat felé kisebb szigeteinek lánca messze túlnyúlik felvételünkön, egészen a majdnem 2000 kilométerre fekvő Midway-szigetekig. A forró pont a legnagyobb, legkeletebbi sziget, a névadó Hawaii alatt van, és itt találjuk a hatalmas, a 4-5000 méter mély tengerfenék fölé 9 kilométerre (de a tengerszinttől "csak" 4200 méterre) emelkedő vulkánokat. A többi szigetet is ez a forró pont hozta létre, ahogy az óceáni aljzat lassan elmozdult - ma is mozog - felette északkelet felé, így a szigetlánc a vulkánosság korábbi anyagából áll.

Az európai felfedezések részeként a szigetcsoportot Cook kapitány expedíciója tárta fel; a nyugati földrajz sokáig Sandwich-szigetek néven írta le, csak az amerikai fennhatóság idején terjedt el a legnagyobb sziget helyi elnevezése nyomán a ma használatos Hawaii név. A legnagyobb város, Honolulu nem a legnagyobb szigeten, hanem attól északkeletre, Oahu szigetén épült. A várossal egybeépült Pearl Harborban található az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának fontos bázisa; a Pearl Harbort 1941. december 7-én ért japán támadásssal vált a II. világháború valóban világra kiterjedő konfliktussá. A szigetcsoport ma a turisták kedvelt célpontja, neve sokkal inkább a pihenéshez, lazításhoz kapcsolódik.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele június 1-én készült.

Az ELTE műholdvevő állomása egy alkatrész meghibásodása miatt átmenetileg nem üzemel, ezért a felhasznált MODIS-felvételt a NASA adatbázisából töltöttük le. A MODIS-vevő javításának időpontja a magyar űrkutatás finanszírozását jelentő ezévi pályázatok eddigi elmaradása miatt jelenleg nem becsülhető meg.